Veckans ämnen i Karlavagnen

Vecka 51

Måndag 15 december
Vad är romantik för dig?
Gästprogramledare Anja Kontor i Uppsala

Tisdag 16 december
Utanför julen
Kjell-Peder Johanson i Luleå

Onsdag 17 december
Snällhet
Lisa Syrén i Växjö

Torsdag 18 december
Vad tror du på och vad tvivlar du på?
Stina Wollter i Uppsala

Fredag 19 december
Släkten
Marcus Birro i Norrköping

Måndag 15 december
Vad är romantik för dig?
53-åriga män är bäst av alla på att uppvakta kvinnor, enligt en ny brittisk undersökning. Stämmer det med din bild av verkligheten i Sverige? Vad menar du när du pratar om romantik? Kan man vara romantisk med sina kompisar? Är det enkla småsaker som en vacker tanke eller inköp av en chokladbit på mataffären som räknas, eller måste det till väsentligen mycket mer för att du ska vara nöjd?  Hur bra är vi på att vara romantiska? Vilka förväntningar är realistiska att ha? Har vi helt enkelt rationaliserat bort romantiken?
Ring gästprogramledaren Anja Kontor i Uppsala!

Tisdag 16 december
Utanför julen
För många innebär julen mat och julklappar, resor till släkt och vänner och gemenskap, höga förväntningar och ökad stress. Men det är också många som av olika skäl inte är med på den traditionella julkarusellen. Varför firar du inte jul? Har du fått nog? Har du ingen att fira tillsammans med och väljer att i stället låta bli? Eller tillhör du en religion eller tradition med andra högtider än just jul?  Du som inte firar jul - ring och berätta varför! Vad gör du i stället? Ingenting särskilt - eller har du skapat en helt egen tradition?
I studion i Luleå finns Kjell Peder Johanson.

Onsdag 17 december
Snällhet
- Finns här några snälla barn? frågar Tomten. Vad menas med att vara snäll? undrar vi i Karlavagnen ikväll.
Cynism, mobbning och utelistor florerar fritt i vår nutida medie- och nöjeskarusell. Men hur tar den snälle sig fram? Snällhet har blivit detsamma som att vara mesig och undfallande trots att det är just den egenskapen som världen skulle behöva mera av. Vad är snällhet för dig? Har du exempel på snälla handlingar? Är det dags att starta en motrörelse och återupprätta snällheten? Vem vill du i så fall se som förebild i den rörelsen?
Ring till Lisa Syrén och tala om snällhet i kvällens Karlavagnen.

Torsdag 18 december
Vad tror du på och vad tvivlar du på?
Din egen fysik, fred eller framtiden; vad tror du på? Är det kanske  något mer vardagsnära som att ditt barn är en klippa på fotboll? Eller  är det Gud som har svaret på många av dina frågor? Hur ser din tro ut?  Påverkar den din vardag i jultider? Hur viktigt tror du det är att alla  vänder sig till samma Gud som du? Eller är du snarare en tvivlare? Vad  är det i sånt fall som får dig att tveka?  Ring Stina Wollter!
Programmet börjar klockan 22.12.

Fredag 19 december
Släkten
Hur har du det med släkten? Ser du fram emot att träffa hela gänget under julhelgen eller undviker du det helst?
Vilken roll har du? Är du den som håller ihop alla? Eller den som aldrig hör av sig? Den som underhåller och skojar till det när ni träffas? Eller den som alltid bryter ihop och behöver kusinernas tröst? Kanske är du släktens svarta får?
Ring Marcus Birro i Norrköping om ”la familia”.