Tusentals utan el i Västernorrland

Uppdaterad 23:04
Mängder av tung blötsnö har vållat tiotusentals avbrott i elförsörjningen i Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. På lördagskvällen var sammanlagt 5 400 av Vattenfalls abonnenter utan ström i de tre länen.

Ungefär en tredjedel av dem fanns i Västernorrland enligt Henrik Berglind-Dehlin på Vattenfalls pressjour.

Ett 90-tal personer arbetade under kvällen med att försöka få tillbaka strömmen men enligt Vattenfall kommer en hel del abonnenter att vara utan ström även i natt.

Strax före klockan elva på lördagskvällen avbröts reparationsarbetet för natten. Då var fortfarande 5 400 av Vattenfalls abonnenter i Norrbotten, Västernorrland och Västerbotten utan el.

– Nu bryter vi arbetat för natten och fortsätter tidigt i morgon bitti med nytt folk, säger Henrik Berglind-Dehlin på Vattenfalls pressjour.

Ett 30-tal avbrott inträffade på fredagskvällen och natten till lördagen. Vid midnatt var omkring 5 500 hushåll drabbade, fram mot lördagsmorgonen hade antalet minskat till omkring 4 800, rapporterar Vattenfall på sin hemsida. Vattenfall varnade för att gå fram till ledningar som kan vara strömförande och livsfarliga.

Flest avbrott, tolv, var det i Västernorrland där knappt 2 000 hushåll var utan el vid fyratiden. I Västerbotten var samtidigt omkring 2 500 utan el på grund av nio avbrott. I Norrbotten drabbade fem avbrott omkring 400 hushåll.