Skåne

Nedriven ledning stoppade tåg

En nedriven kontaktledning orsakade stora problem i tågtrafiken mellan Malmö och Lund på fredagskvällen. 115 personer blev sittande i ett strömlöst Öresundståg i över en timme.

20.15 på fredagskvällen revs en kontaktledning norr om Åkarp ner. Ett fyrtiotal passagerartåg ställdes in eller omdirigerades med stora förseningar. Ett Öresundståg från Göteborg mot Malmö som befann sig i närheten blev strömlöst och stående på spåret. Först 21.30 kunde de 115 passagerarna evakueras och bussas vidare mot Malmö. Henrik Berger, informatör på Banverket är ändå nöjd med insatsen:

– I ett hårt trafikerat system så inträffar tyvärr den här typen av händelser ibland. När det gäller händelsen igår är vår uppfattning är att det gick väldigt bra.   

Banverket vet inte vad som orsakade nedrivningen, men det har talats om att en lastbil fått med sig ledningen.

Så sent som i mitten av oktober revs en kontaktledning ner utanför Åkarp.  Inte på samma ställe, men precis som efter fredagens händelse blev det stora förseningar på den hårt trafikerade sträckan.

– Vi kan bara underhålla vårt system så mycket vi kan för att det ska vara så driftsäkert som möjligt.

22.30 kunde ett spår åter öppnas på sträckan men först i vid 6-tiden på lördagsmorgonen rullade trafiken som vanligt. Under natten har också 15 godståg blivit stående eftersom en kortslutning slagit ut signalsystemet på sträckan.  

Erik Rosendahl

erik.rosendahl@sr.se