Fortsatta strömavbrott i spåret av snön

Uppdaterad 22:51
Kraftig snöfall har lett till stora elavbrott i Norbotten. På lördagskvällen var cirka 5 400 av Vattenfalls kunder i Norrbotten, Västernorrland och Västerbotten berörda.

Vattenfall har sedan i fredags haft störningar i eldistributionen på grund av kraftigt snöfall och blötsnö. Snön har fastnat på träd som böjs över eller som fallit på ledningarna och orsakat avbrott. I vissa områden har det också skett kraftig isbildning på ledningarna.

Under lördagskvällen arbetade ett 90-tal personer med att försöka hitta felen och få tillbaka strömmen.

Strax före klockan elva på lördagskvällen avbröts reparationsarbetet för natten. Då var fortfarande 5 400 av Vattenfalls abonnenter i Norrbotten, Västernorrland och Västerbotten utan el. Ungefär en tredjedel av dem fanns i Norrbotten.

– Nu bryter vi arbetat för natten och fortsätter tidigt i morgon bitti med nytt folk, säger Henrik Berglind-Dehlin på Vattenfalls pressjour.

Det kraftiga snöfallet medförde att vissa reparationsinsatser fick avbrytas under natten till lördagen för att inte utsätta personalen i fält för för stora risker. Sedan lördagsmorgonen är åter all personal tillgänglig i området för fellokalisering och felavhjälpning.