Lyssnarreaktioner

Här publicerar vi ”eftersamtal” om programmen. Det är synpunkter, reaktioner och frågor vi fått in från lyssnarna. Vi publicerar och svarar på frågor så snart vi kan. Vissa texter kan vara kortade. Reagera gärna på vad du läser och skriv en kommentar.

  Om Samtal pågårs nerläggning (fr om 2 febr 2009) 

    Nääääee... mitt favoritprogram alla kategorier, både i radio och tv. Varför måste ni sluta? Hur ska jag nu klara mig utan er? Den enda tröst jag kan tänka mig är att det ”nya” programmet på samma tid i P1 har samma innehåll och samma journalister och har samma glädje såsom ”Samtal pågår” har haft för mig..!

Stort jubeltack och applåder från mig till er,
Christina Bolander

Hejsan hela redaktionen!

Jag har hört att ert fina radioprogram ska läggas ner. Stämmer detta och varför står det isåfall inget om det på er webbsida?
  Jag tycker vi lyssnare ska få ha ett ord med i laget och hinna reagera på ett nedläggningsbeslut. Själv tycker jag att Samtal pågår är ett av radions bästa program; det är av en karaktär som verkligen lämpar sig väl för radioformatet. Det har en både personlig och allmänmänsklig ton som inte hittas någon annanstans och som aldrig skulle kunna ersättas av ett tv-program. Jag tycker SR ska vara rädda om sina trogna lyssnare (är själv i 50-årsåldern) och inte som nu till så stor del flirta med en yngre publik. Jag tänker inte här gå in på de otaliga exempel som nu finns på det men tycker att SR underskattar ”de nya lyssnarna”. Det som är viktigt är att ha kvar välgjorda, populära och älskade program och det vet jag att Samtal pågår är!

Vänliga hälsningar
Karin och Mats Linder
Norrtälje

Så tråkigt att höra att Samtal Pågår lägger ner! Detta har för mig varit ett av de mest givande SR-programmen i flera år; just att möta kända såväl som okända människor och för en stund få följa med in i deras funderingar, deras liv. Jag vet ingen annan oas i mediabruset som bjuder på samma typ av eftertänksamt möte som Samtal Pågår. Kan vi lyssnare inte få behålla den? Min tillvaro kommer att bli fattigare utan dessa möten.

Jag skulle verkligen uppskatta om så många program som möjligt ur seriens historia kunde läggas ut som pod-radio, så kan jag njuta av gamla vänner i repris. Tack snälla redaktionen för underhållning med kvalité!
 Elinor

Vill tacka för programserien Samtal pågår och beklaga att den nu upphör. Det vimlar inte precis av program där gäster och intervju”offer” får tala till punkt, eller där eftertanken står i centrum. Samtalsledarna har skapat en öppnande atmosfär och låtit den intervjuade stå i centrum för det goda samtalet. Kommer att sakna det och förstår inte varför det utgår.
 Siw S

Nej det kan inte vara sant att Sveriges Radio lägger ned ”Samtal pågår”! Ett program som får mig att sätta mig ned och faktiskt bara lyssna utan att göra något annat samtidigt!

Hemma hos mig är SR P1 igång väldigt mycket.Kanske är inte lyssnandet alltid på topp, men när ”Samtal pågår” rör jag mig försiktigt tassande på tå, släpper vad jag har för händer och sätter mig ned och lyssnar. I programmet kan jag faktiskt höra människors mimik, gester, tvekan, deras laddade pauser och uttrycksfulla sökande efter ord. Det är välgörande att få höra människor utveckla och fullfölja sina tankar utan att bli avbrutna av flåshurtiga programledares frågor - ofta med med givna svar.
  Det serveras mycket lättuggat smågodis i dagens mediabrus. Det är tröttande och gör mig illamående.

Jag läser att samhällsredaktionen ska göra sina program utifrån ”vissa förutbestämda teman”. Var finns då utrymme för det oväntade, det smala, oförutsägbara? Enskilda röster som inte låter sig inordnas under givna rubriker?

Riv upp beslutet att lägga ned ”Samtal pågår”. Vi som lyssnar behöver program med substans. ”Samtal pågår” är som fullkornsbröd. Det mättar.
  Ellen Wennersten

  Samtalet med K G Hammar 24 november

 Såsom trogen P1-lyssnare vill jag tacka för ett fint ”Samtal pågår” med KG Hammar! Jag tycker att intervjuaren dels ställde bra, intressanta och allmängiltiga frågor, dels också att frågorna inte var för många utan att KG Hammar fick utan tidspress - åtminstone verkade det så - lägga ut texten och filosofiera kring frågorna. Att frågorna var allmängiltiga tycker jag också är viktigt. Åtminstone för mig är det intressantare att ta del av personens erfarenheter mm som människa och inte som i detta fall, f d Sveriges ärkebiskop även om det också berördes något. Frågorna om sorg, att leva i nuet och att gå vidare, är ju i allra högsta grad allmängiltiga. Vi människor ställs alla någon gång i en sådan situation.
 Jag tycker det var trösterikt att höra KG Hammars råd och egna erfarenheter.
 Anna-Kari Bill

 

Samtalet med Peter Stormare (reprisen 1 dec )

    Angående Peter Stormares påstående om att Albert Einstein skulle ha varit Gudstroende

Detta är käpprätt fel. Så här skrev Einstein (bl.a.)

”Jag har aldrig tillskrivit naturen något syfte eller mål, eller något som skulle uppfattas som antropomorfiskt. Det jag ser i naturen är en storartad struktur som vi endast kan bilda oss ofullständiga begrepp om och som måste fylla en tänkande människa med ödmjukhet. Detta är en äkta religiös känsla som inte har något med mysticism att göra.

Idén om en personlig Gud är fullständigt främmande för mig och ter sig rentav naiv.”

Så var det med Einsteins teism. Desinformation i publicservicekanalen är inte acceptabelt.  
  Stig Svensson

Samtal pågår är ett fantastiskt program som verkligen kommer personerna inpå livet, och inte minst oss lyssnare. Jag älskar verkligen detta program. 

Peter Stormare försökte beskriva orden ”att alska sin nästa som sig själv”, och han ställde frågan: Hur kan man älska någon annan om man inte först älskar sig själv?

Man kan påstå att, meningen med livet är att fylla de tomma rummen (som man ständigt går in och ut ur) mellan ytterligheterna med så mycket kärlek som möjligt, ty all energi utgår från centrum?

Ingen lätt uppgift att genomföra, i en allt mer egocentrisk och girig värld, men inte dessto mindre viktig att leva efter. Och det ända som hjäper oss att fylla tillvaron med kärlek är att i stillhet dra sig tillbaka och betrakta tillvaron med nya ögon, och därefter gå ut och hjälpa de som vill och behöver den kärlek som man fyllts av.
Tycker lyssnaren...
Henrik Hunstad

Lövånger

Samtalet med Barbro Mainwaring den 13 oktober 

Jag lyssnade på Barbro när jag var ute å körde igår. Blev helt tagen av att lysna på henne. Otroligt inpirerande att höra någon som inte bara pratar men också gör något extra för medmänniskor. Tacksam om ni hittar fler av samma typ att intervjuva.
 Yngve Andreasson

Lyssnade på intervjun med Barbro Mainwaring i Samtal pågår - och blev helt tagen. Vilken personlighet, vilken kvinna, vilket liv!Tack för att det fortfarande görs den typen av program där man får möta såna människor.
 Ingabritt Tomboulidou

Samtalet med Tommie Eriksson 6 okt

Tack för ett intressant program! Vill berätta att en god vän var med om en liknande trädupplevelse på Gotska Sandön för 25-30 år sen. Där finns några urgamla ekar och när hon ensam och nedstämd närmade sig den äldsta fick hon en stöt som kastade henne raklång baklänges. Hon var tagen - och stimulerad!
  Det finns en bok av Wolfgang Weirauch: ”Naturandar och vad de säger oss” på Nova Förlag - jag ska nog läsa den
Cecilia Wohlfahrt

Hej,
Mitt absoluta favoritprogram är ert ”Samtal pågår” och det sedan många år tillbaka. Jag blev därför extra glad när min programledarfavorit  hade ett sånt underbart program där han intervjuade denna underbara människa, Tommy Eriksson - om hans livsomvälvande upplevelse med Trädet!

Självklart blev jag också nyfiken på QiGong och undrar om jag (fast jag inte är pensionär - eller hjärt- & lungsjuk..) kan gå någon kurs hos honom?

Tack alla för ett fantastiskt program,

Ha en jubeldeluxe vecka!
 Christina Bolander 

 

Samtalet med Bengt Ohlsson den 29 september

   Blev positivt överraskad. Har inte läst någon bok av Bengt O. men hans krönikor i DN ... om sanningen ska komma fram..ska den?? så var jag lite skeptisk. vad har Bengt Ohlsson att säga?? Men han hade en hel del, visade det sig. Jag tyckte mycket om det han sade om framgång.. att det gör honom lite sorgsen. Jag håller med. han satte ord på det jag känner.. för det verkar ju inte vara något annat som räknas nu förtiden.. framgång på Börsen, framåt, framåtskridande, framtid... jag ska ta och läsa Bengt Ohlssons bok Gregoruis nu. hej från
Monika Hjelm

Tack Bengt Ohlsson ,jag har just lyssnat på dig,o fick en varm känsla av en ärlighet o en syn på livet som jag kände mig så hemma i,behövde det just nu,dina kåserier har jag alltid läst med glädje,ska gå o låna en bok också!
 Charlotte Mührer

Hörde programmet med Bengt Ohlsson. Det var en hel del intressant att lyssna till mellan alla ”liksom”. Bengt måste vara mannen som gav ”liksom” ett ansikte. Det är givetvis tråkigt att det Bengt säger här är ackompanjerat av detta onödiga mellanord, men eftersom Bengt säger så mycket bra kan man lära sig att reflektera över sitt eget sätt att tala. Jag har ännu inte läst något av Bengt Ohlsson, men det ska jag göra efter detta program. En mycket bra intervjuare var det också, hennes frågor vittnar om stor skärpa och närvaro som hjälpte att ta fram det bästa ur författaren.
 Stig L Bok

Har precis lysnat på Samtal pågår med Bengt Ohlsson; det kändes bra att någon vill och kan formulera det värdefulla i att vara nöjd. Jag skulle nästan vilja påstå att det faktiskt är en slags lycka.

Jag läser med stor förtjusning Bengts krönikor vissa veckor i min morgontidning, faktiskt det enda jag läser i den bilagan (utom Rocky, då . . . ) Har dock inte ännu läst hans böcker. Att höra Bengt Ohlsson var en välkommen upplevelse. Tack för den. 
 Ida Gran

 

Samtalet med Kjell Walfridsson 27 sept (repris) 

  Tack Kjell Walfridsson för dina ord och tankar, så vackra och sköra och samtidigt fulla av kraft. Jag blev rörd och berörd.    Det är som människor som upplevt svåra saker, sjukdom, psykiska själsproblem eller andra handikapp ska lära andra människor vad det är som är viktigt i livet. Hur kan jag beställa en diktsamling?

Du som höll i intervjun har oxå ett stort hjärta!

Tack för ett program som handlar om livet och människorna - på riktigt!
 Lisa Vestin

Samtalet med Marie Winald Karlström  2 juni

Hej

Jag lyssnade med stort intresse på gårdagens ”Samtal pågår” Jag är psykolog och arbetar på barnkardiologen ni Lund. Den berättelse som vi fick höra i går kändes för mig oerhört angelägen. Dels ur ett föräldraperspektiv dels ur ett barn perspektiv.
 Jag kämpar, inom en högteknologisk medicinsk specialitet, med att försöka föra fram tankegångar kring hur hjärtoperationer, IVA-vård etc egentligen påverkar familjerna. Det är ingen lätt kamp och ibland känns det som om jag faller ner från barrikaderna.

Jag har 30 år bakom mig i yrket varav 25 inom barn och ungdomspsykiatrin men med inriktning på den somatiska vården. Att den medicinska , livsnödvändiga, vården ibland är starkt traumatiserande är ngt jag är helt övertygad om - det är dock inte alla. Vi vill ju så gärna att sådana erfarenheter endast skall ha positiva konsekvenser. Visst vet man att det kan ge svårigheter med allvarliga hjärtfel men det är främst de fysiska och kognitiva svårigheterna man riktigt tänker på. Vad som egentligen händer med relationerna i familjen med barnets emotionella utveckling etc vill man helst inte dyka för djupt ner i.

Det var därför väldigt befriande faktiskt att höra berättelsen i går om Jesper och hans mamma. Även om ett fall inte är vetenskap så gav det mig förnyad kraft att kliva upp på barrikaden och kämpa vidare.

Tack för det!
Kati Falk leg psykolog, Barb-hjärtcentrum i Lund, Universitetssjukhuset i Lund

 

Samtalet med Wille Toors den 5 maj

Hej!

Jag har risat ett tidigare program, - och det är väl inte mer än rätt att därefter rosa ett program jag i stället gillade väldigt mycket - nämligen dagens om Wille Toors.

Inspirerande och ett bra samtal! Tack!

Med vänlig hälsning
Emil

 

Samtalet med Sven Nordmark den 28 april

 

Det var ett väldigt inspirerande och fint samtal ni sände med Sven! Jag kunde identifiera mig med honom...

Hej.
Tove Loon

Jag har fått en ny idol. Tack för samtalet med Sven Nordmark idag.
Trodde inte att jag vid femtio fyllda kunde falla pladask för en människas storhet som jag gjorde när jag hörde Sven berätta. 
Ett oerhört fint program.
 Mvh
Bosse K Pettersson, Hudiksvall

 

Samtalet med Li Li den 31 mars

Hörde programmet med dig och kände igen mig i mycket. Lite underligt, som man en sällan gång kan känna igen sig i vissa människor.

Jag har en liknande relation med min mor och har själv som utländsk poet, kämpat för att få den svindlande känslan av att behärska språket på ett poetisk sätt.

Annars är vi väl olika, men allt får väl sägas vara relativt...

Önskar dig allt väl och hoppas du fortsätter att utveckla det svenska språket.

Fra den stjärnhimmel du vecklade ut till sist i programmet föll det små stjärnskott över oss !

Tack !

hälsningar
Kjell K. Castberg

Hej!

Tack för det fina programmet med poeten LiLi.(som var en helt ny bekantskap)

Jag vill läsa några av hans dikter.Var finns de? Har han gett ut någon bok?

Kan man få hans mailadress eller vanliga adress?
  Agneta Nicklasson

Fantastiskt fint program med både allvar och glädje av poeten Li Li. Kan ni lägga ut en länk till var jag kan hitta hans poesi? Tack!
 Christina Bolander

 Svar:

Böcker utgivna på svenska

  • Titel Utgivningsår Förlag
  • Blick i vattnet 1989 Alba
  • Tidens tyngd 1990 Alba
  • Att fly 1994 Bonnier Alba
  • Retur 1995 Bonnier Alba
  • En plats som är du 1999 Bonnier Alba
  • Ursprunget 2007 Lejd

 Samtalet med Kjell Walfridsson 10 mars

 Det var det vackraste jag hört. Jag ska på mitt första besök hos min kurator imorgon. Jag känner mig upplyft nu, jag förstår mycket mer vad som kan hända med mig själv och det är absolut något positivt.

Det i mig som är litet började glänta på dörren när jag insåg att det går att vara på det sättet, efter att ha plockat ner mig själv till det yttersta hittade jag inte kärnan, jag trodde att den inte ens fanns.

Den finns. Den finns och vill ut på en gång, finnas till på riktigt och inte bara som en mask.

Av med masken alla älskade människor. Vi är någonting - och att lyssna på den kärnan är viktigare än allt annat.
 Sara, 19 år

Hej!

TACK för det fina samtalet med Kjell Walfridsson. Jag har har ju förmånen att känna Kjell och lyssnat på honom i Nås.

Den fina dialogen gjorde, att Kjells fina tankar och ord fick nå ut till en bredare allmänhet.

Helena Norin, Orsa

 

Samtalet med Ingela Agardh 25 februari

Har lyssnat på samtalet med Ingela Agardh, och frågar mig: IA, som är en kunnig och erfaren journalist, väl förtrogen med journalistiska dygder som källkritik, tycks läsa bibeln utan att ställa grundläggande, elementära frågor: 
  Är det sant det som står i bibeln? hur har bibeln kommit till? har Jesus funnits? om han funnits, kom han till världen på det sätt som bibeln säger? uppstod han från det döda? hur förhåller sig berättelserna om Jesu födelse till andra främre-orientaliska berättelser om gudars födelse? hur förhåller sig berättelserna om hans uppståendelse till andra främre-orientaliska berättelser om gudar som dött och uppstått på den tredje dagen?

Detta bara några källkritiska frågor en skolad journalist som IA självklart skulle ställa till en nyskriven skildring av samma art som bibeln - men som tydligen inte är comme il faut att ställa om bibelns berättelser om Jesus.
Karin Almbladh

Hej Ingela!

Tack för din öppenhet i dagens samtal. Jag får gåshud av att höra din livsberättelse och ditt personliga vittnesbörd om ditt möte med Jesus Kristus. Det är underbart att höra i P1. Tack för att du lyfte min dag!
En syster i Kristus / Cia Björk

Samtalet med Peter Stormare 18 februari

Jag måste tacka för ett helt fantastiskt program med Peter Stormare. Jag har det i min iPod och har redan lyssnat två gånger och tipsat de nära och kära i min närhet att lyssna. Så fina tankar, så stora och kloka ord. Och ändå, med enkelhet och utan ego eller krusiduller - jag skickar varma tack från mig och applåderar! Ni gör ett underbart program och Peter Stormare får ett kanontack från mig!
 Christina Bolander

Jag är så glad över att jag lyssnade på Peter Stormares program. Det var så otroligt bra. Vilken klokhet. Vilken enkelhet. Vilken närvaro. Ojojoj. Tänk så enkelt man kan ta itu med oro, stoppa den i en påse och ut genom fönstret. Bara det!
Tack än en gång från Hillevi Nylander

Peter Stormare!

Du har berikat mitt liv, det var fantastiskt att lyssna på din livsvisdom.
Christin

Tack för programmet med Peter Stormare! Satt i bilen påväg hem igår kväll och letade bland radiokanalerna efter något värt att lyssna på. Man blir förvånad att en man som levt ett så till synes glamoröst liv kan tala med en sån närvaro i nuet och vara så öppen för det andliga och övernaturliga.
 Är själv född norrlänning och återvänder ofta både andligt och kroppsligt för där får man tillbaka livslusten och den energi man blir tömd på under tidens gång. Vilken förmån att känna sådana människor som ger så mycket energi.     Samhället har alldeles för många som bara tar! Har mått väldigt dålig under många år p.g.a stress och utbrändhet men har inte fått den hjälp jag behövt. Nu är det i alla fall på god väg åt rätt håll. När barna flygit ut ska jag skaffa mig en liten jaktstuga i jämtland. Kanske möter jag någon som Peter Stormare där fast det är absolut inget måste! För mig gäller talesättet ”Ensam är stark”!
Gunilla Eklund

Vill bara tacka för samtalet med Peter Stormare!

Om flera var som han vore alltting lättare här på jorden. Så öppen och enkel och en sådan lust på livet. Helt underbart! Jag går här hemma och packar för en utlandsresa och jag blev på sååå otroligt gott humör!
Lisbet Gemzell

Har aldrig hört någon beskriva livet så vackert,klarsynt,enkelt,naturligt,som Peter Sormare i programmet samtal pågår 08.02.18. Jag är gammal sjöman.Samma andlighet känner man, när vi t.ex stävar i sakta mak över Indiska Ocean på väg någonstans.Vid solens upp eller nedgång kan man ibland se en stor val blåsa,eller en stor fisk hoppa upp över den snabba höga långa dyningen,och på den våta ryggen syns ett spektrum av färger.En Albatross kan komma seglande elegant mellan dyningarna.Det är gammla döda sjömän.Det är svårt att komma närmare det vi inte förstår,man blir ett med naturen.
Kaj Eilersson

Har just hört Samtal pågår med Peter Stormare. Fantastiskt samtal! Känns som om jag alltid vill bära med mig det. Kan någon hälsa Peter och tacka?
Jenny Granlund

 Och ett litet svar från Peter själv....

Hej Pao Eder!

Ville bara tacka Er och Anita foer alla vackra mail och brev jag faott!
Jag aer sao stolt oever att sao maonga hoert av sig.
Det aer ovanligt naer det gaeller kaensliga saker som ”oeppenhet” och ”tro”.

Hoppas vaoren aer pao vaeg till Er!

Sjaelv var det 26 grader i Los Angeles idag!

MVH: Peter Stormare

 

Samtalet med Kim Kärnfalk 11 februari

Hej!

Jag lyssnade på samtal pågår, i P1 i dag med Kim Kärnfalk. Jag vill bara säga. Vilken fantastiskt duktig tjej, med en sådan syn på livet och människorna.
 Tänk att kunna uttrycka sig så klart och med en sådan insikt vid hennes ändå relativt unga ålder. Imponerande.

Jag hoppas att många intoleranta troende och icke troende, får möjlighet att lyssna på denna intervju. Då är jag säker på att många kommer att ändra uppfattning och få större förståelse för hur vi människor ( alla kategorier) kan älska varandra som de människor vi är.

Jag önskar Kim Kärnfalk lycka till med studierna och allt gott med det hon kommer att företa sig nu och i framtiden.

Dick Enebro
penionär/änkeman med barn och barnbarn.

 

Samtalet med Kickis Åhre Älgamo 21 januari

Ett litet brev till Kickis,

Jag har lyssnat på programmet om Dig och arbete och jag är så skakad och imponerad. Jag har lyssnat på Din bitvis trötta röst, omsorgen om familjen och flickorna som far illa och inte minst om drömmen om en blomsterhandel.

Du är verkligen en av våra hjältar i vardagslivet, Kickis, såna som Du har vi alltför få av i livet. Samtidigt som jag ser Din trötthet och också hör Din uppgivenhet så avundas jag Dig möjligheten att förändra livet för om så bara EN människa på jorden - hur många kan det?!

Vi borde kalla till upprop om att ställa oss bakom dessa kvinnor som far så illa i vår demokrati, vi kunde kanske bli ”fadder” för en var. Varför inte ett utbildningsprogram för svenska kvinnor som kan arbeta sida vid sida med Dig, utan att vara polis. Jag ser många möjligheter men först är det ju en politisk fråga.

Tack för att Du delade med Dig, jag beundrar Dig för det Du åstadkommer och slutar med en kram från Marianne.

Bästa hälsningar
Marianne Hernblad

 

”Bergman oklippt”  under jul och nyår 2007
(från två Samtal pågår Special, påsken 2005)

Jag hörde lite grand på den nya utsändningen av samtalet med Ingmar Bergman - jag har ju hört det förut i klippt version. Det gjorde lite ont att höra hans egna ord om att detta denna del skall tas bort (ej citat). Och nu efter hans död, lägger ni in det igen, och gör dessutom reklam för det. Märkligt tycker jag. Informationen från Bergman var heller inte ny, men presenterades som sådan.

Men jag kan ju ha missat att han i efterhand, givetvis före sin död, har godkänt detta, eftersom jag stängde av. Jag känner mer att att samtalet inte är ett samtal utan ett jagande efter trivialiteter av en icke påläst reporter gentemot en närvarande men inför dessa banala frågor helt oförstående.

Kanske tar jag i för hårt ang. kvaliteten. Kanske var det bara två olika personer som möttes, som inte riktigt förstod varandra. Men jag vidhåller att det inte var bra att sända det som borde ha förblivit bortklippt, och att samtalet var platt. Man bör kanske inte jaga lyssnare med Ingemar Bergmans namn.

Alla uppfattar säkert olika. Det här är min synpunkt. Jag tycker inte att programserien på något vis i övrigt har samma kvalitetsbrist, utan endast just detta.

Således, ändå, bästa hälsningar
Emil

Svar:

Hej

Tack för dina reaktioner på programmen med Ingmar Bergman. Jag tar dem till mig. Jag kan också förstå att du reagerar mot att vi sänder sådant som han uttryckligen inte velat. Det har därför varit föremål för noggranna överväganden.
Där är det så att det som var känsligt vid intervjutillfället faktiskt har kommit fram i andra sammanhang - inte minst i samband med hans bortgång.

Det gäller förhållandena kring hustrun Ingrids sista sjukdomstid och sedan att de ska träffas i en annan tillvaro. Det första har Bergman själv redovisat mycket öppet i publiceringen av sin dagbok från den tiden och det andra har han sagt i ett par intervjuer som senast citerades i samband med hans bortgång i somras.

Den tredje delen handlade om en spådom som sa att han skulle dö vid 87 års ålder ( det var bara några månader efter intervjun ) Det känsliga i detta borde rimligen ha försvunnit efter hans bortgång.

Däremot kan det vara intressant för lyssnarna att nu få höra hur han resonerade, när han inte ville ha med det. Han motiverar det med att spådomen kan uppröra många, vilket väl får ses som en omtanke om dem som gillar honom. Det tyckte jag gav en intressant bild av honom som vi nu kunde ha med.

För mig har det varit viktigt att kunna sända så mycket av Bergmans egna ord som möjligt, eftersom detta var den sista större intervjun som hann göras med honom.

Det är en del av mitt journalistiska uppdrag gentemot lyssnarna, om jag får vara lite högtidlig. Men jag håller helt med dig om att yrkesetiken är grunden som hela uppdraget - och allmänhetens förtroende - vilar på. Och de frågorna mår väl av att diskuteras. Så tack för det!

Slutligen: Om det överlag var triviala frågor - och ett platt samtal - hör väl mer till avdelningen ”tyckande” men kanske kan det då vara bra att höra hela programmen.

Bästa hälsningar
Martin Dyfverman
Producent SR Örebro

Samtalet med Bertil Jangeborn 3 december

Hej bra programmakare! Särskilt glad och positivt överraskad blev jag av intervjun med Bertil Jangeborn, som kör taxi och verkligen deltar i passagerarnas samtal i bilen. Helt befriad från prestige kan han vara med i olika människors tankar. Vad härligt att det finns människor som upplever oss trafikanter så.
Hälsa honom från positiv radiolyssnare.
Och grattis till era genomtänkta intervjuer!
Barbro Bergengren