"Mat utan tillsatser kan vara farlig"

Mat utan tillsatser behöver inte vara bättre för hälsan. Att köpa julskinka och charkvaror utan tillsatser kan tvärt om vara farligt. Det säger Marie-Louise Danielsson-Tham professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet. Hon är kritisk till den rådande mattrenden.

– Man ska alltid ifrågasätta allting och givetvis också livsmedelstillsatser. Men när man ifrågasätter någonting måste man också ta reda på bakgrunden.

– Varför har vi den här tillsatsen? Vad gör den för nytta? Vad gör den för skada? Vad kan hända om vi tar bort tillsatsen? Då måste man väga riskerna emot varandra och inte bara se att nu har vi tio tillsatser, vi ska bara ha fem och så kastar man tärning om vilka man ska ta bort, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

Att tillsätta natriumnitrit eller E 250 i charkvaror som korv och julskinka gör att köttet får en aptitligare röd färg. Nitrit kan i stora doser vara cancerframkallande.

Det viktigaste skälet till att nitrit fortfarande används i livsmedelsindustrin är att det förhindrar tillväxten av en bakterie som orsakar sjukdomen botulism som i värsta fall kan leda till döden.

I Sverige är fallen av botulism få. Färre än ett per år och då är det oftast fisk som har varit smittkällan.

På organisationen Krav får inte de köttprodukter som Krav godkänner innehålla några tillsatser. Inte heller nitrit. Pia Högström, tillförordnad vd på Krav säger att riskerna inte är högre i Kravs köttprodukter, eftersom Krav ser till att köttet försvaras och transporteras kallt.

– Nitriten används framförallt för att förlänga hållbarheten i en produkt och där kan man arbeta med andra metoder, säkra kylkedjor till exempel och ha bättre hygien i tillverkningsprocessen.

Men det är inte tillräckligt, anser Marie-Louise Danielsson-Tham. Även när korvar och skinka kommit hem från affären, bör de försvaras kallt, är hennes råd.

– Ett gott skydd är att kylförvara allting, att inte tillåta någonting att bli varmare än plus fyra grader - om man ska äta det kallt, alternativt ha det så varmt så att det är 60 grader eller varmare.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se