Spänt läge bland drabbade i Zimbabwe

Krisen i Zimbabwe har förvärrats och spritt sig till soldatleden. Det finns oro för att soldaternas protester ska fortsätta och på sikt leda till oroligheter eller till och med inbördeskrig.

Koleraepidemin är bara en av flera bördor som redan hårt tyngda zimbabwier tvingas leva med. Krisen leder till att folk fortsätter att lämna landet, många kommer till Sydafrika. 

Det är spänt i landet, folk lider. De är utan jobb och det är svårt att få tag i mat och pengarna är i stort sett värdelösa, berättar Lenin som kom från Harare för tre dagar sedan. Han var polis, men nu är han en av miljoner zimbabwier som istället försöker hitta försörjning i Sydafrika.

Bristen på pengar har orsakat uppror inom soldatleden i Zimbabwe. På vissa håll i landet har soldater misshandlat folk och stulit pengar och ägodelar. I huvudstaden Harare har soldater gått bärsärkagång. Men Lenin tycker att det är bra att de protesterar.

Det är bättre att de visar sina protester öppet. Kanske går det till slut fram till Mugabe att folk inte är på hans sida längre, så att han kan avgå frivilligt, menar Lenin, som kan intyga att de allra flesta är rejält trötta på krisen och bristen på i stort sett allt.

Alla är trötta, utom de som får nåt från Mugabe. Hans ungdomsmilis till exempel, de slåss för honom i utbyte mot mat och pengar, men vanligt folk har det svårt, berättar Lenin.

Vad är då lösningen, kan man undra. Lenin suckar tungt

– Jag vet inte, säger han. Kanske är det krig, även om det är ett dåligt alternativ. Men jag är väldigt förvånad över att FN inte gör nåt. Att tvinga Mugabe att avgå är ett bättre alternativ, för vi har lidit tillräckligt, säger zimbabwiern Lenin.

Margareta Svensson, Musina, gränsen till Zimbabwe
margareta.svensson@sr.se