Thailand

Abhisit Vejjajiva ny premiärminister

I Thailand har förre oppositionsledaren Abhisit Vejjajiva valts till ny premiärminister av parlamentet. Det skedde knappt två veckor efter att en domstol upplöst det tidigare styrande partiet.

De båda kandidaterna att bli Thailands näste ledare såg spända ut när parlamentsledamöterna la sina röster nu på morgonen.

När allt var klart hade segern gått till den 44-årige oppositionsedaren Abhisit Vejjajiva, som nu ska leda en bräcklig koalition som bland annat består av tidigare politiska fiender, avhoppare från störtade premiärministern Thaksin Shinawatras sida.

Utanför parlamentet demonstrerade något hundratal arga och besvikna Thaksin-anhängare.

Abhisit är Thailands tredje premiärminister på fyra månader, en turbulent tid som sett Bangkoks flygplats under en vecka ockuperad av rojalistiska aktivister. Samtidigt har en allt mera isolerad Thaksin, från sin exil utomlands, försökt stävja avhopp bland sina partivänner.

Thailands medier rapporterar att ledamöter erbjöds över flera miljoner kronor vardera för att idag lägga sin röst på den ena eller andra kandidaten och att militärledningen också utövat inflytande på parlamentsledamöter. Motkandidaten i dag var en tidigare polischef som lyfts upp som premiärministerkandidat av Thaksin-anhängarna.

Den nye thailändske ledaren Abhisit är född i England, son till två läkare. Han fick en priviligerad uppväxt och utbildning. Han är världsvan och sofisitikerad och populär bland thailändska affärseliten. Han har inte alls samma stöd från Thailands fattiga massor, som överväldigande stöttat Thaksin-falangen.

Abhisit tog aldrig avstånd från den brokiga grupp rojalistiska aktivister som ockuperade flygplatsen, aktivister som vill begränsa rösträtten för de fattiga massorna.

Kritiker säger att Abhisit har de aktivisterna, och den mäktiga militären, att tacka för sin nya maktposition. Samtidigt har Abihisit lovat att behålla några av de mest populära elementen i Thaksins politik, som sjukvård åt alla och billiga lån för landsbygdsbor.

Frågan är hur långlivad Abhisits regering kan bli. Analytiker säger att den djupa klyftan finns kvar mellan Thailands fattiga majoritet och en mera priviligierad klass i huvudstaden, en klyfta som hotar att bringa mer politisk osäkerhet och turbulens.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se