eskilstuna

Jobben kan finnas i Danmark

Ansvariga på arbetsförmedlingen i Eskilstuna ska åka till Danmark för att studera hur dom jobbar där för att så framgångsrikt som möjligt få in ungdomar på arbetsmarknaden. Samtidigt ska arbetsförmedlingen se hur stort intresset är att ta emot arbetskraft från Eskilstuna.

– Det kommer ju lägligt att vi försöker expandera våra möjligheter att hänvisa folk till andra ställen än just Sverige, säger Benny Berglöw, sektionschef på arbetsförmedlingen i Eskilstuna.

Han menar att ungdomar från Sverige har ett gott anseende hos arbetsgivare i Danmark.

Det är en tuff arbetsmarknad i Sverige just nu. Och en av de grupper som drabbas hårdast är ungdomar som inte kommit in på arbetsmarknaden.

Under en längre tid har det varit Norge som många har åkt till för att arbeta. Men efter att arbetsmarknaden där hårdnat, blir det andra länder som blir intressanta.

Danmark är ett av de länder som arbetsförmedlingen i Eskilstuna fått upp ögonen för. Här välkomnar man ung arbetskraft.

Danmark använder sig av ett system som kallas för Flexicurity, vilket innebär att det är lätt för arbetsgivaren att anställa och lätt att säga upp, vilket ökar flexibiliteten för arbetsgivaren. Samtidigt är A-kassan i Danmark mycket högre än i Sverige vilket medför en annan trygghet om man skulle bli arbetslös.

Benny Berglöw menar att det i Danmark finns möjlighet till såväl jobb som kräver högskoleutbildning och jobb där kraven inte är lika höga.

– Jag skulle absolut kunna tänka mig att jobba i Danmark eftersom det ser ut som det gör här hemma just nu, säger en ung man som vi möter på Eskilstunas gator.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se