Politiker kör ej miljöbilar

Politikerna i Uppsalas miljö- och hälsoskyddsnämnd kör bilar som är rena miljöbovar. Vad tycker du om det? Gör din röst hörd här!

Av 17 politiker i nämnden så finns det en miljöbil endast hemma hos en person. Det visar Upplandsnytts genomgång av samtliga de politiska partiernas ledamöter och ersättare i nämnden. En av ledamöterna, folkpartisten Björn Smeds, kör en begagnad Volvo 744 av 89-års modell:
- Jo, det är en pärla. Det enda är att den drar 0,8 liter bensin. Det är ju en bra bil. Men ska man byta upp så ska man ju ha lite mera pengar. Miljöbilar kostar ju, om man ska ha en ny, säger Björn Smeds (fp).

Ändå har det dykt upp miljöbilar den senaste tiden som inte kostar så mycket?
- Ja, men nu vill jag ju ha en med automatlåda, och helst en med diesel. Och då finns det inte så många på andrahandsmarknaden.

Kan man vara så petig när man är ledamot i miljö- och hälsoskyddsnämnden?
- Ja, tyvärr så tänker man ju mest på sig själv. Men det är ju klart. I princip så ska man ju föregå med gott exempel, säger Björn Smeds.

I Upplandsnytts genomgång har vi tittat på de bilar som ledamöterna och ersättarna i miljö- och hälsoskyddsnämnden äger själva, och om de inte själva har en bil skriven på sig så har vi gått vidare och tittat på de fordon som är skrivna på nämndpolitikernas fruar eller män. Och granskningen visar att av de totalt 17 politikerna i nämnden finns det bilar hemma hos 13 stycken. Endast en av dessa bilar är enligt Vägverkets miljöbilsdefinition en miljöbil. Samtliga övriga fordon går alltså endast på bensin eller diesel, visar Upplandsnytts granskning.
- Det var lite förvånande. Det är lite dåligt, det skulle kunna vara fler. Man får sig ju en tankeställare, säger Björn Smeds.

Den bil som enligt vår genomgång är värsta miljöboven ägs av moderaten Jan-Erik Bergmark. Det är en Volvo XC90, en stadsjeep:
- Ja, jag har valt att ha den här bilen som passar mina förhållanden, så är det, säger Bergmark (m).

Jan-Erik Bergmark menar att han gör andra insatser för miljön, bland annat så har de gått från två bilar till en bil i familjen. Och i sitt arbete jobbar han med miljöbränsle och förser bland annat Uppsala värmeverk med torrbriketter, berättar han.

Ser du inga problem i att du är så miljöengagerad och ändå inte har miljöbil?
- Nej, ingen är perfekt.

Mattias Goldmann på föreningen Gröna Bilister är besviken på Uppsalapolitikerna:
- Om man sitter i miljönämnden så ska man föregå med gott exempel. Det är helt åt skogen. Jag tänker att man är engagerad i en miljönämnd för att man är intresserad av miljöfrågor och för att man vill bidra till en minskad miljö- och klimatpåverkan. Och jag tycker det är jättekonstigt att de här människorna med det politiska engagemanget inte är intresserade av att ta det ansvaret, säger Mattias Goldmann.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Research: Klas Lignell