MARIESTAD

3 000 bort från Electrolux

Vitvarujätten Electrolux sparar och minskar antalet anställda med mer än 3 000 personer. Hur fabriken i Mariestad påverkas är oklart, men de anställda får gå hem över julen, då produktionen stoppats.

Alla Electrolux verksamheter i världen kommer att beröras av neddragningen, som görs under återstoden av 2008 och under 2009.

I Sverige finns fabriker i Mariestad, Motala, Stockholm, Ljungby, och i Nygård i Lilla Edet. Hur många jobb som berörs, och på vilka orter, är ännu inte klart.

En stor del av de anställda på Electrolux i Mariestad går nu hemma med lön eftersom företaget inte har något att göra. En av dem är Pernilla Frisk.

– Det är både bra och dåligt, det finns ju mycket att syssla med före jul, men det är ju tråkigt att vara ledig för att det inte går bra, säger hon.

I Mariestad är det just nu och under julen produktionsstopp, liksom i samtliga Electrolux fabriker i Europa.

– Vi vet inte än hur det här slår i Mariestad, det finns planer på att flytta till lågkostnadsländer, om det är det som gäller för oss vet vi inte, säger Ola Bertilsson, ordförande för IF Metall på Electrolux fabrik i Mariestad.

Efterfrågan på marknaderna i Europa och Nordamerika fortsätter under december att visa en kraftig nedgång.

”Eftersom försäljningen under december är säsongsmässigt låg innebär det en risk för att rörelseresultatet i december kan bli något negativt”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Den enda information vi fått är det här pressmeddelandet, säger Ola Bertilsson.

I januari väntas ytterligare besked för de anställda, som nu har julledigt oavsett de vill eller inte.

– Jag är jätteorolig, 3000 personer är väldigt många, säger Pernilla Frisk.