Psykiatrins patienter – del 1 Dårarnas försvarstal

Om psykiskt sköra människor och deras kamp för värdiga liv, berättar Leif Stenberg i två dokumentärer som sänds i mars. I det första programmet som har rubriken ”Dårarnas försvarstal” möter vi Sandra, Christoffer och Tommy. 

Sandra hör röster, som ibland tar makten över henne. Inte ens när hon spelar Kiss på högsta volym går de att överrösta. Det är då som människor som hon riskerar att bli vräkta. Hon har gått med i en ”rösthörargrupp”. I mötet med andra har hon begripit sina egna problem och varför de uppstått. Där öppnar sig vägen till ett nytt liv.

 
Christoffer blev som liten misshandlad av sin far. En gång försökte fadern döda honom. Efter det gick Christoffer in i en långvarig psykos. Idag har livet börjat ljusna. Han spelar teater, skriver dikter, målar tavlor och drömmer om ett eget antikvariat.

Tommy växte upp på barnhem, där han som femåring såg sin bäste vän ta livet av sig. Han är manodepressiv, har varit hemlös och missbrukare och skrikit på hjälp stora delar av sitt liv. Musiken och egna texter har blivit en väg ut ur mörkret. När jag gjort en låt och fått den ur mig mår jag riktigt bra, säger han.

En dokumentär av Leif Stenberg.