Chatt med Ola Lauritzson och Lotta Bromé!

Ola Lauritzson och Lotta Bromé chattade med lyssnarna efter programmet den 15 december

Moderator:Då börjar vi chatten! Ola sitter beredd att svara på era frågor. Lotta kommer strax!
anne:Vad tycker du om LCHF? De säger att mättat fett är bra och att man skall undvika alla kolhydrater.
Ola Lauritzon:Det finns delade meningar om low carb high fat. För de flesta innebär kosten snabb viktminskning (det påminner delvis om det jag rekommenderar Lotta i fas 1 - Rivstarten). Men att äta mängder med fett och helt undvika kolhydrater under lång tid är jag tveksam till. Jag förespråkar en mer blandad kost som innehåller en del kolhydrater (med lågt GI) och hellre mer omättade fetter än mättade fetter.
Birgitta A:Hur gör man en PRTEINSMOOTHIE som Lotta skriver om? Tack o hej
Ola Lauritzon:Köp proteinpulver i hälsokostaffären och blanda med vatten (i en shaker). Eller, om du vill vara lite mer lyxig, vatten och naturell yoghurt + frysta bär som du mixar i 30 sk till en god smoothie.
viola:hej på er!! hur länge kan man stå på platån innan det händer nåt? god jul
Ola Lauritzon:några veckor är vanligt. Men det finns stora skillnader. Tänk på att GI-kosten inte bara påverkar vikten utan också är nyttig ur andra perspektiv - det kan vara en tröst under tiden...
anne:Är det bra att äta frukt med lågt GI?
Ola Lauritzon:De flesta fruktar har lågt GI och jag rekommenderar frukt, förutom just i fas 1 då tricket är att skära ner kolhydratmängden i kosten till ett minimum.
DESPERATA Anna:Finns det något tips för att få igång fettförbränningen. Provat din bok steg 1. Och LCHF. Det händer absolut ingenting. Har reumatisk värk så 10 000 steg går inte. Man måste ju kunna gå ner i vikt om man är handikappad. Jag har kämpat nu i 10 månader. Ska jag gå till doktorn och undersöka något. Äter bara kött fisk fågel o ägg. grönt ovan jord o fett. inget onyttigt alls. Dricker endast vatten. the och kaffe. Hälsa ”LYCKLIGA LOTTA” och GOD JUL till båda.
Ola Lauritzon:Förstår om det känns frustrerande. Vissa mediciner påverkar (ex kortison, anti dep och andra hormonpåverkande tablett), sköldkörteln kan ha någon obalans. Att undvika hög GI-produkter, äta mer protein och nyttiga fetter, äta mindre portioner och göra det regelbundet är det som funkar på sikt. Gärna med lite motion i den mån du klarar det.
Undring:Kan man köra GI en längre tid, t ex ett och ett halvt år? Vissa säger ju att det inte är nyttigt för hjärnan, att man blir dum, eftersom hjärnan behöver kolhydrater för att fungera optimalt. Tacksam för en synpunkt om detta. Jag har annars blivit lite inspirerad att prova GI efter att ha lyssnat på dig.
Ola Lauritzon:Du kan köra GI hela livet, det är det som är hela vitsen. Just den första fasen - då jag rekommenderar ett minimalt intag av kolhydrater - rekommendarer jag i 2-6 veckor eller något längre om du har kraftig övervikt. Du blir inte dum av att skippa kolhydrater, men jag rekommenderar ändå inte att vara helt utan dem under någon längre tid.
gott gott:Resultat uteblir fortfarande. Inne på vecka 7 och nu tom lite upp i kg. Raserar verkligen lite vin och mörk choklad till helgen hela veckornas insatser. Erkänner dålig sömn och stress men lossnar det aldrig iallafall.
Ola Lauritzon:Hmm...jag har svårt att ge råd eftersom jag inte vet så mycket om vad du äter. Försök rannsaka dig själv och skriva upp vad du äter och dricker. Ofta blir det tydligare då om någon slinker ner som inte borde det. Och mät midjan - ofta är det där resultaten syns tydligast.
viola:Om man äter mycket värktabletter kan d göra nån skillnad med tanke på att d förbränns i levern?
Ola Lauritzon:Det har jag svårt att tro. Ska erkänna att jag aldrig tänkt på det.
Anna L:Har du förslag på en god julefterrätt förutom keso-risalamalta? Och ett vettigt julbröd att baka själv?
Ola Lauritzon:Lite fruktsallad känns ju fräscht efter maten, kanske med en klick kesella och riven lime? Chokladbräck på mörk choklad som du smälter med nötter och torkad frukt? Ostbricka? har också en supersmaskig chokladtårta som jag gör på vispad äggvita som jag rör ner smält choklad i och toppar med valnötter. Julbröd? Testa att baka något på dinkelmjöl, nötter, pumpakärnor och torkade aprikoser. Det blir saftigt och nyttigt.
viola:Om man sover dåligt kan det gå sämre då? tack för all hjälp, vi hörs nästa år god jul o gott nytt år på er båda
Ola Lauritzon:Ja, sömnen kan påverka eftersom du har svårare att hålla jämt blodsocker och kan få minska produktion av tillväxthormon som påverkar förbränningen. God Jul tillbaka!
Camilla:Hej. Jag har nu hållit på en 3 veckor och gått ner nästan 3 kg. MEN, inget syns på midjemåttet. Jar samma mått som från början. Kan det vara så att kilona rasar först annanstans på kroppen?
Ola Lauritzon:ja, så kan det vara. Var vikten försvinner kan vi tyvärr inte styra över, det är genetsikt.
Moderator:Då är det 15 minuter kvar av chatten
Anna:Påverkas GI av sena mornar/sovmorgon? Jag vaknar nio & går min stavgång på 45 min & då känns det som om frukosten blir väldigt sen & lunchen känns tätt inpå. God Jul önskar Anna. När startar GI på P4 igen??
Ola Lauritzon:kan du inte äta lunchen något senare då? Sträva efter att äta något var 3-4 timme. Tror vi börjar den 12 jan igen...
Lise:Hej Ola Vill du upprepa receptet med ischoklad då trafikradion trädde in precis när du pratade ischoklad
Ola Lauritzon:Det ska ligga ute på P4s hemsida.
Anna L:I mina trakter är det sed att till jul göra grynkaka, som en grötpudding på risgryn smaksatt med saffran. Skulle man kunna koka denna på något mer gi-vänligt alternativ istället för vitt gröt-ris?
Ola Lauritzon:intressant, vilken del av landet är det? Det är ju just risgrynen som inte är så bra. Testa att göra på quinoa, det skulle vara spännande att smaka!
Birgitta:Hej! Jag har lite förhöjt kolesterol och LDL. Triglycerider och HDL är bra. Hur ska jag följa GI- metoden eftersom jag ska undvika ost, grädde mm enl. min läkare. Tycker att jag äter bra nu. Hälsningar Birgitta
Ola Lauritzon:Sträva efter att äta mer omättade fetter, ex fet fisk och veg oljor. Undvik mycket av de kolhydratrika produkterna. Motion hjälper kolesterolvärdet, liksom sömn och mindre stress. Ägg är helt ok.
Sven-Gunnar Pet:Hur funkar GI-metoden om du då och då har gallbesvär.Jag tänker då på alla ägg man kan äta plus allt fett.
Ola Lauritzon:Gör ändringarna successivt så att det inte blir någon ”chock” för gallan. Börja med att ta bort de värsta GI-bovarna och introducera lite mer magert kött/kyckling och fisk. Sen får du testa dig fram så att det känns ok i magen.
yvonne::Var hittar jag ola lauritzons recept?
Ola Lauritzon:De ska ligga några stycken på P4s webb.
Moderator:Nu chattar även Lotta mer er. Så ställ dina frågor till henne också!
Ann-Sofie:”GI:ade” förra året och började med ”rivstart” och uteslöt kolhydrater i ca 6 veckor, mådde till en början bra men slutade med att jag svimmade. Trappade då upp och började äta bra kolh., gick upp lite igen, sen åkte jag på semester till pastalandet nr 1, Italien och då var det slut med GI. Tappade även MYCKET hår efter GI, vad kan det bero på? Har nu börjat GI:a igen men vågar inte utesluta kolhydrater helt. Har du nåt tips? Vill inte bli dålig igen. Har ca 4 kg jag vill gå ner. mvh Ann-Sofie
Ola Lauritzon:Oj, då det låter inte något vidare med ditt tidigare GI:ande. Gör så här: följ det som jag kallar fas 2, dvs ät rejält med protein och nyttiga fetter, men undvik de produkter som innehåller socker, vetemjöl och majsmjöl. Det, i kombination med dagliga promenader eller likande, räcker fint för dig!
Birgitta:Vi är 4 kvinnor i 50-årsåldern som började banta i början av året och nu har vi alla gått upp ett-två kilo. Tycker att vi har försökt och försökt och försakat ganska mycket. Vad ska vi ta oss till? Alla tycker om god mat och choklad bl a. Ska vi börja med en fastevecka efter jul eller något annat? En sak som inte är så bra är att jag och en till älskar smörgåsar med Bregott. Jag har ett stressigt jobb och lever ibland på mackor och ingen mat. Tack på förhand om du svarar och En God Jul till er!
Ola Lauritzon:Hmm...vet ju inte riktigt hur ni bantade, men mackor varvat med fastandet är inte min melodi... Jag tycker ni ska göra samma resa som Lotta har gjort de senaste fem månaderna. Hon låter hälsar ”om det funkade på mig som har testat allt - funkar det för i princip alla”...
viola:Nu kämpar vi på hela julen lotta, lycka till
Lotta Bromé:Absolut! Iallafall lite... ;) Jo, d ska vi. Jag ska ringa mina föräldrar idag och be om lite saffransquinoa till julbordet. Däremot så blir det nog lite gröt. Ett måste! Men jag kan faktiskt avvara dopp-igrytan, potatisen och Bechamelsåsen till lutfisken. Chockladen och knäck är inte heller spå viktig. Julölen? Suck. Tar en snaps istället. men visst Viola! Nu kör vi!
viola:hej lotta..är du nöjd med minskningen och känner du av det
Lotta Bromé:Jag har blivit piggare - och ja, det syns. Framförallt i ansiktet! Folk jag träffar säger - du ser pigg ut! Vet inte om det är ett annat sätt att säga - oj, vad smal du blivit! det kan det ju vara...
Susanna:Finns det några av de övriga rotfrukterna som man bör undvika? Sötpotatis?
Ola Lauritzon:Sötpotatis har faktiskt lägre GI än vanlig potatis, trots sitt namn. Det är egentligen bara i början av GI-metoden som jag tycker du helt ska undvika rotfrukter, annars kan du äta en del. Du dör inte om du äter en morot, precis... men du behöver inte heller vräka i dig. Ta 1-2 potatisar, det är helt ok!
Susanna:Är det ok att bara byta ut vetemjölet mot dinkel?
Ola Lauritzon:Det är bättre alternativ. Men tänk på att även dinkel innehåller mycket kolhydrater.
håkan:vad är bästa förbränningen i kombination med gi gång eller löpning?
Lotta Bromé:Löpning är alltid bättre - men gång funkar! Det är ju bättre än att sitta still *ler* huvudsaken är att promenade är en bit - och gärna tar en 40 minuter. Sikta på 6 km om dan till att börja med...
marie lundberg:Äter väldigt lite kolhydrater o tränar mkt. Är det farligt för kroppen?
Ola Lauritzon:Det är inte farligt, men du får inte heller maximal ork. Om du tränar mycket tycker jag du kan äta mer kolhydrater, om du väljer ”smarta” kolhydrater.
Birgit:Hej, Jag har följt din bok ”GI dag för dag” med rivstarten och efterföljande veckor. I rivstartsfasen gick jag ner stadigt men har sedan stannat i vikt. Det händer inget mer. Jag har ökat min träning mycket jämfört med i starten. Styrketränar 1-2 ggr/ vecka, löptränar/cyklar 2 ggr i veckan. Vad gör jag för fel? Försöker tänka på att äta mer protein, fett och mindre kolhydrater.
Ola Lauritzon:Förmodligen bygger du mycket mer muskler (som väger mer än fett). Testa att mäta dig istället - jag är säker på att du ser mycket tydligare resultat där!
Lotta Bromé:Tufft inför jul va? !? Ja, det tycker jag med. men - samtidigt ser jag med tillförsikt fram emot den. Jag tror att mitt nya tänkande kring mat kommer hjälpa till. Jag har , falktiskt, slarvat lite då och då... Inte riktigt hunnit med all motion som jag borde - och lussebullar kan vara gott/även de som inte är ”GI-vänliga” - men trots det så... funkar allt och livet går vidare. Lite lättare! Så - ge inte upp! Fortsätt MÅ BRA!
Moderator:Då avslutar vi chatten för denna gång! Tack för alla frågor under hösten!
Lourdes:Hej! Jag vill gärna bygga lite mer muskelmassa och förbränna fett samtidigt. Hur kan GI-metoden hjälpa mig? Det är framför allt pasta, potatis och ris som är kolhydratrika livsmedel som hjälper till att bygga muskelmassan. Älskar P4 extra, Lotta och Ola
Ola Lauritzon:ja, det är ju önskedrömmen för oss alla. Mitt tips är att du håller ner kolhydratmängden ganska strikt de dagar du INTE tränar för att minska underhudsfetet. De dagar du tränar kan du däremot äta lite mer kolisar för att orka bättre och bygga muskler. Ät något kolhydratrikt 1-2 timmer innan du tränar, och fyll på direkt efter träningen.