ETER MÅNDAG 15 DECEMBER

Vårdförbundet oroas över brist på yttrandefriheten

Yttrandefrihet är rätten att yttra sig muntligt samt rätten att föra fram åsikter i radio, tv och liknande medier, utan censur eller bestraffning.

Men alla anställda inom den offentliga verksamheten verkar inte känna att det gäller dem. Maria Ahlmark, som är ordförande för Vårdförbundet på Gotland är djupt oroad över att deras medlemmar inte vågar kritisera verksamheten offentligt.

Reporter:
eleonor.svensson@sr.se

.

Många busskurar kan vara farliga

Det finns 100 busskurer för kollektivtrafiken på ön men betydligt fler busskurer för skolbarn. Efter en storm i höstas, då en skolflicka blev instängd i en omkullblåst busskur i Vall, inventeras nu alla busskurer runt Gotland.

Ulf Gandborg provlyfter med spett för att undersöka om kurerna är förankrade och väldigt få kurer får godkänt...

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Vatten och avloppstaxan höjs kraftigt

Gotlands kommunfullmäktige debatterade vatten och avloppsfrågor. Från årsskiftet kommer det att kosta 155.000 att ansluta sig till kommunens VA-nät. Dessutom gör en lagändring att kommunen kan tvinga ägare till obebyggda tomter att ansluta sig.
Kommunalrådet och centerpartisten Lars Thomsson anser att det är nödvändigt att höja anslutningsavgiften. 


Reporter:
jonas.neuman@sr.se

Hovrättsdom om knivdåd ifrågasätts

Hovrätten mildrade domen mot förövarna av knivdådet i augusti då en ung man knivhöggs och misshandlades i Bingeby.
Hovrätten dömde två personer till skyddstillsyn och knappt 20 000 kronor i skadestånd, medan tingsrätten tidigare dömde alla tre åtalade till några månaders fängelse och drygt 120 000 kronor i skadestånd.
Åklagaren Susanne Wihlborg ifrågasätter hovrättens mildare dom, men försvarsadvokaten Bengt Loqvist menar att hovrätten resonerat helt rätt och professorn i straffrätt Josef Zila vid Stockholms universitet, säger att fallet är mycket intressant för att det är så svårbedömt.

Reporter:
andreas.hedfors@sr.se