västerås

Arbetslösa slussas till lediga teknikjobb

Samtidigt som varslen duggar tätt inom industrin i länet finns det en hel del nya teknikjobb i Västerås. Just nu finns omkring 300 nya jobb och inom det närmaste året sammanlagt omkring 1000, enligt Björn Norden, projektledare på ”Jobba i Västerås”, en storsatsning för att de som blir arbetslösa ska kunna få de här lediga jobben.

”Jobba i Västerås” är ett samarbete mellan Västerås Stad, arbetsförmedlingen, länsstyrelsen och ett tjugotal företag.

- Vi har en ganska speciell situation i Västerås med företag som inte är så konjunkturkänsliga, utan vi har företag som går grymt bra och behöver framför allt civilingenjörer, säger Björn Nordén.

- Man sysslar med tåg, man sysslar med infrasturkturfrågor och har helt andra cykler än man har till exempel inom bilindustrin, säger han.

Björn Nordén säger att man i den här jobbsatsningen ska arbeta på flera olika sätt. I och med att både Västerås Stad, arbetsförmedlingen, länsstyrelsen och företagen, som behöver rekrytera finns med i satsningen, är det meningen att man ska kunna hjälpa dem som varslas snabbt genom att se om det finns lediga jobb, behövs vidareutbildning.

Man kommer i arbetet att besöka de företag som varslat i exempelvis Köping. Ett av de företag som finns med i projektet är Balfour Beatty Rail, som har behov av att rekrytera sammanlagt ett 30-tal personer, bland annat i Västerås.

- Vi ser att vi har problem att rekrytera de kompetenser vi behöver. Vi jobbar ju inom järnvägsinfrastrukturmarknaden och regeringarna i hela Norden gör väldigt stora satsningar inom järnvägsinfrastrukturen, och då behöver vi rekrytera de kompetenserna så att vi kan utföra jobben, säger Magnus Jonasson, VD på Balfour Beatty Rail i Sverige.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se