SUNDSVALL

Sundsvallsbo anmäler Quickutredare

Tomas Quick tar tillbaka alla sina morderkännanden, däribland det på Johan Asplund som försvann i Sundsvall 1980. Utredningen fick massiv kritik i teveprogrammet Dokument inifrån på söndagen och ledande personer har nu också polisanmälts för tjänstefel. En av de som står bakom anmälan är Sylve Andersson i Sundsvall.

Tomas Quick erkände på 90-talet över 20 mord, åtta av dem dömdes han för, bland annat det på Sundsvallspojken Johan Asplund som försvann 1980. Erkännanden som han nu alltså har tagit tillbaka.

Men rättsprocessen har fått svidande kritik för att medvetet ha mörklagt fakta som talade för att Quick inte var skyldig. För omkring tre veckor sedan, den 22 november, polisanmälde Sylve Andersson och en annan person i Sundsvall åklagaren Christer van der Kvast och mordutredaren på polisen, Seppo Penttinen, för tjänstefel.

Sylve Andersson och den andre anmälaren hade läst in sig på Quickutredningen och ansåg ”att mycket var åt helvete” och att något måste göras. De beslöt sig därför för att polisanmäla åklagaren van der Kvast och polismannen Penttinen.

I teveprogrammet Dokument inifrån på söndagen kritiserades Christer van der Kvast för att ha undanhållit information om att Quick måste ha ljugit om morden. Dessutom också för att ha skällt ut poliser som inte styrkt hans egen uppfattning om Tomas Quick. Alltså uppfattningen att Quick är en mördare.

Seppo Penttinen kritiserades för sina förhörsmetoder. Bland annat att han i förhören avslöjade fakta för Quick som han kunde använda för att ta på sig morden. Mord som han alltså nu nekar till att ha begått.

Hela den här rättsprocessen där både poliser, åklagare, domstolar och psykvården varit inblandade kan ha skadat hela det svenska rättsväsendet, säger Sylve Andersson.

– Svaret är enkelt, ja, säger Sylve Andersson.

Redan på 90-talet gick advokaten Pelle Svensson ut med att han inte trodde att Tomas Quick var mördare, att det var mycket som inte stämde i hans erkännanden. Även Johan Asplunds föräldrar har hela tiden vara skeptiska till att Quick stod bakom Johans försvinnande. Och nu många år efteråt, verkar de få rätt, säger Sylve Andersson.

Att det svenska rättsväsendet inte lyckades slå hål på Tomas Quicks berättelser innebär att flera mördare gått fria, enligt Sylve Andersson.

– Det går minst åtta mördare fria i Norge och i Sverige, säger Sylve Andersson. Jag tycker det är en skandal.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se