Bakgrundsmaterial till SR:s granskning av Nobelstiftelsen

Alla uppgifter i nyhetsinslag och program bygger på ett flertal av varandra oberoende muntliga och skriftliga källor. Delar av intervjuerna kan höras i våra inslag, men nedan följer också några av de textdokument som belägger fakta.

Är det verkligen industrikoncernen Honeywell som bland har en omfattande vapentillverkning som är sponsor för Nobel Media AB och Nobel Web AB? I de officiella pressmeddelande som Honeywell och Nobel Web AB själva publicerat framgår tydligt att det är företaget Honeywell som sponsrar, inte en från Honeywell helt separat välgörenhetsstiftelse ”Honeywell Hometown Solutions” som Michael Sohlman, VD för Nobelstiftelsen hävdar:

Har verkligen Astrazeneca patent på de båda HPV-vaccinen på markanden och får royalty från licenstagarna via sitt dotterbolag Medimmune? Och vad ska Astrazeneca göra som Nobel Web AB och Nobel Media ABs sponsor för medicinpriset? Se själva i deras pressmeddelanden:

Professor Bo Angelin sitter i Karolinska Institutets Nobelförsamling och var i samband med det senaste medicinpriset invald i själva priskommittén, den som tar fram priskandidaterna. Han sitter dessutom i Astrazenecas styrelse sen 2007 vilket framgår av nedanstående pressmeddelande:

2002 åkte företrädare för Nobelprisutdelarna på bjudresa till Japan och 2006 samt 2008 till Kina. Nedan följer reseprogrammen:


Läs och hör Sveriges Radios granskning av Nobelstiftelsen: