Väg översvämmad

Stora mängder smältvatten och den senaste tidens regnande har översvämmat vägen mellan Film och Österbybruk. Den cyklande trafikanten Roland Ekman har sett vattnet stiga och han är lite orolig:

Den cyklande trafikanten Roland Ekman har sett vattnet stiga och han är lite orolig:

- Ja, det förstår man ju att de eventuellt kommer att stänga av vägen, men än går det ju att köra runt, via Film och Bro till Österby. Men det här kommer ju inte går länge till, det kommer ju att frysa.

På sina ställen är det 10-20 centimeter vatten på vägen mellan Film och Österbybruk. Det är bland annat Filmsjön som svämmar över sina breddar, fylld med smältvatten. Inne i Österbybruk arbetar man nu för fullt med att sänka vattnet i dammen, eftersom det är risk för översvämningar eller dammbrott.

Uffe Jansson från Skadeservice Östhammar är kritisk till att vägen inte stängts av.

- Det här är samhällsfarligt. Om det blir en utryckning med ambulans eller brandkår, går det inte att komma med full rulle här igenom. Sen vet man inte, det undermineras. Det här borde stängas av omedelbart, säger han.

Men Vägverket håller inte med:

- Det är det sista vi vill göra, stänga av vägen. Så länge vi bedömer att man säkert kan trafikera vägen så kommer vi att hålla den öppen. Men vi har ständig kontroll på vägen.

Hur högt måste vattennivån stiga, innan ni stänger av vägen?

- Börjar vi komma upp till tre-fyra decimeter, då är det inte bra att köra på vägen. Så någonstans där, säger Björn Ahnlund, driftledare på Vägverket.

Upplandsnytt@sr.se