Jokkmokk satsar mest på barnkultur

Det skiljer mycket mellan kommunernas satsningar på barnkultur. Medan vissa kommuner drar ner på barnkulturen, väljer andra att satsa. Sveriges radios rundringning till landets kommuner visar att den kommun i Norrbotten som satsar mest är Jokkmokk.

Det trots att kommunen dras med stora ekonomiska problem. Henrik Blind, ordförande i Jokkmokks kultur- och fritidsnämnd säger att det inte bara går att satsa på att få till jobb, om man vill få människor att bo i en kommun.

Jokkmokk tänker de kommande tre åren lägga 4,5 miljoner kronor extra på barnkultur. Det här i motsats till exempelvis Boden, där man sett till kommunens budget minskar lika mycket på barnkulturen.

- Vi ser ett behov av satsa på barnkultur. Det är ofta så att det glöms bort som ett medel att få folk att stanna i bygden, säger Henrik Blind.

Han säger att Jokkmokks satsning på barnkultur i dag är för spretig. Det finns heller ingen plan för hur kommunen ska jobba mot barn och ungdomar. En del av pengarna i Jokkmokk ska därför gå till att ta fram en speciell läroplan för barnkultur, alltså ett politiskt dokument som handlar om hur kommunen ska jobba i framtiden.

Men Henrik Blind försäkrar att det inte ska stanna vid en pappersprodukt. Jokkmokk ska anställa två pedagoger och utbvidga kulturskolans verksamhet.

- Det får inte bli ett dokument som bara blir hyllvärmare.

- Vi kommer också försöka lyfta det här till att också gälla skolan, och avsätta pengar för att köpa in fler föreställningar och workshops, säger Henrik Blind.

Men hur har kommunen råd med det här när man lägger ner skolor och sitter i ett svårt ekonomiskt läge?

- Vi finansierar stora delar av det med bygdemedel, det vill säga de pengar som kommunen får från vattenkraft. Sedan är 30 procent skattefinansierat. Så klart är det så att det blir mindre pengar till andra, men vi har valt att göra den här prioriteringen nu, istället för att ha en medelmåttig barnkultursatsning.

Elin-Anna Labba, SR
elin-anna@labba.se