Ingen rabies i ekorre
Den andra ekorre med misstänkt rabiessmitta, som nu analyserats vid Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala, bar inte på någon smitta. Det visar testerna som blev klara idag. Den första ekorren, som smugglats in till Sverige från Thailand visade på en del positiva resultat.
Den 26 maj landade de två ekorrarna i Sverige. En av ekorrarna blev sjuk och dog efter en tid i Uppsala. En del av proverna som gjordes på ekorren visade att den hade rabies, men de slutgiltiga resultaten är inte klara än.
Den andra ekorren avlivades och de testerna har alltså inte visat på rabies.
Enligt en veterinär vid SVA, statens veterinärmedicinska anstalt, i Uppsala är läget under kontroll. Den misstänkte rabiesekorren ska ha suttit i en bur och inte kommit i kontakt med andra djur och de tre personer som varit i kontakt med djuret har nu fått behandling med vaccin mot rabies vid infektionskliniken på Akademiska sjukhuset.
Där har man bara några få fall varje år av folk som tror att dom fått rabies och därför får den här sprutbehandlingen som tar några veckor.
När nyheten om rabiesekorren släpptes i förra veckan var trycket på avdelningen stort och de fick ta emot många samtal från oroliga människor. En oro som har lagt sig nu.
Rabies är en virussjukdom som angriper nervsystemet. Människor kan smittas av sjuka djur via bett eller saliv som kommer i sår. En snabb vaccinering, som de här tre personerna nu har fått, gör att sjukdomen inte hinner utvecklas. Om symtomen däremot hinner visa sig leder sjukdomen till döden.
Feber, huvudvärk, uppkastningar och domningar eller smärtor vid bettet är de första vanliga symtomen. Sen kan förlamningar och spasmer, när man försöker dricka, utvecklas. Hyperaktivitet, kramper och förvirrade och okontrollerade rörelser är andra symtom.
Sjukdomen har varit utrotad i sverige sedan 1800-talet och reglerna för att föra in djur över gränsen är stränga.