Miljonbud på kastade skor

Den irakiske journalist som i söndags kastade sina skor på USA:s president Bush under en presskonferens i Bagdad, har enligt uppgift misshandlats av den irakiska säkerhetstjänsten. Samtidigt har hans skokast gjort honom till hjälte i stora delar av arabvärlden, och på själva skorna finns bud på miljontals dollar.

Iraks rättsapparat har nu fått skoärendet på sitt bord, och en förundersökning öppnas mot Muntazer al Zaidi.

Samtidigt har hans bror låtit sig intervjuas i internationella medier för att berätta att Muntazer har en bruten arm, sönderslagna revben och blåmärken efter att ha misshandlats av den irakiska säkerhetstjänsten.

Men misshandeln höjer sannolikt Zaidis hjältestatus ytterligare. Flera demonstrationer har redan hållits, ibland annat, Gaza, för att hylla mannen som kastade skor mot George Bush.

Han har fått medalj av Muammar Gadaffis dotter, och en kolumnist här i Jordanien skriver att Muntazer al Zaidis skor kommer att gå till historien på samma sätt som Vincent Van Goghs kängor.

Den egyptiska oppositionstidningen Al Badeel har en bild på den amerikanska flaggan, stjärnbaneret på förstasidan, men stjärnorna i det blå fältet har ersatts av skosulor.

Och enligt uppgift vill den förre kaptenen för Iraks fotbollslandslag, Adnan Hammad, köpa själva skorna för 100 000 dollar. Han blev dock snabbt överbjuden av en saudisk medborgare, som erbjöd tio miljoner dollar för skorna.

Alla har dock inte varit lika förtjusta; oproffsigt, onödigt och taffligt, löd några kommentarer. Har skon blivit ordet, undrade en irakisk kommentator som jämförde skomannens tolkning av yttrandefrihet med vad han spydigt kallade ”den nobla motståndsrörelsen i Irak”, som använder yttrandefrihet för att skära halsen av sina motståndare.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se