Skalvet mättes hos Bertil i Delary

En man som under tisdagen har reflekterade extra mycket över jordskalvet är Bertil Pettersson från Delary i Älmhults kommun. På hans mark står en seismisk station, eller en så kallad jordbävningsmätare.

Bertil Pettersson är påväg upp till en liten stuga där mätutrustningen sitter.

- Vår familj har tagit hand om det här sedan 1965. Det var några från Seismologiska institutet i Uppsala som letade efter platser i småland och så valde de att placerad stationen här eftersom berget sticker upp här i dalen.

Så sedan 1965 har Bertil Petterssons föräldrar, han själv och hans barn tagit hand om stationen. Idag registreras allt digitalt och regelbundna kontroller görs bara för att se att inget är fel.

Bytt till modernare utrustning 

Men det har inte alltid varit så. Fram till för ungefär fem år sedan var det en trumma med ett fotopapper på, som snurrade dygnet runt och registrerade alla rörelser i marken. Varje dag skulle pappret bytas ut och varje vecka skickades de till Uppsala för att läsas av.

Väl framme vid en röd liten friggebod, visar Bertil ett stort stenblock innuti som är fastgjutet i berggrunden.

- Den ligger direkt på berget. Den är gjuten ungefär en meter ner i berget, säger Bertil Pettersson.

Ovanpå stenblocket står en cylinder som mäter rörelserna. Skulle man röra vid cylindern skulle det ge utslag på flera håll över hela världen berättar Bertil.

Största skalvet på 100 år

Enligt seismologiska insitutet i Uppsala så motsvarade skalvet 4,7 på richterskalan. Vilket är det största skalvet på drygt 100 år. Epicentrum var en kilometer öster om Skurups flygplats i Skåne. Bertil Pettersson har inte upplevt ett så stor skalv tidigare och tycker att det lite spännande när det händer saker.

- Det är lite roligt, alla här pratar ju om det och när det händer saker brukar folk vilja komma hit och titta.

  • Läs även följande artikel om skalvet:


Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se