De fryser för sin längtan

Tisdag 16 december 2008
Det är kallt för de flyktingar som hungerstrejkar utanför Migrationsverket i Jönköping. Deras vilja att stanna i Sverige är hetare än den svenska vinternatten.

Nu är flyktingdemonstranterna i centrala Jönköping inne på sitt andra dygn.

De flesta av dem ska utvisas tillbaka till sina hemländer, men de vill inte åka tillbaka. Tvingas de tillbaka så är det fara för deras liv, säger de. Därför har de samlats med plakat och banderoller på gågatan utanför Migrationsverket.

Det är kallt, säger Mohannad Hassan som varit där hela natten.

- I freeze, all my body freeze. Stand up is very hard säger Mohannad.

De var 15-20 personer ute i kylan ända till morgonen och de har inte ätit någonting säger Mohannad Hassan.

En annan man, med svart mössa och grå halsduk, vill inte säga sitt namn. Han är rädd att hans familj ska råka illa ut i så fall, de är kvar i Irak. Han säger att det var väldigt kallt men att de känner stödet från svenskar som kommit förbi och givit dem kuddar, stolar, madrasser och te. Han säger att de känner sig varma i humöret, även om vädret är kallt.

Men de har ännu inte fått någon reaktion från Migrationsverket. Två trappor upp sitter Åsa Gustaf Jansson, chef för mottagningsenheten på Migrationsverket i Jönköpings län.

- Jag förstår att det är förtvivlade människor, men det är inget som kan påverka deras beslut. De har ju fått sina asylansökningar prövade i alla instanser. Det ger en opinion, men det ger ingen effekt på deras ansökan, just nu. Men allting kan ju hända och det är bra att vi får protestera mot de beslut en myndighet tar säger Åsa.

Jenny Almlöf
jenny.almlöf@sr.se