Växjö

Pepparkakshus ska öka intresset för teknik

På tisdagen tävlade runt 80 högstadieelever i Växjö i pepparkakshusbygge. Det är föreningen Go Tech som anordnar tävlingen.

Syftet är att öka ungdomars intresse för teknik och industri. Anna Thorén är en av deltagarna.

- Det kan vara lite kul att få bygga pepparkakshus, det är nog inte så många som gör det i vår ålder. När det är en tävling blir det också roligare att få göra det, säger hon.

Ikväll klockan fem är det final i tävlingen. Då ska en jury med lärare från Teknikum och företagsrepresentanter från Go Tech bedöma bidragen. Sara Nillroth, som tillsammans med Anna Thorén och Lisa Elmqvist gjort ett av pepparkakshusen, förklarar hur de tänkte när de byggde.

- Det är ett ganska modernt, ganska raka linjer. Men ändå har vi gjort det ganska mysigt med en massa dekorationer. Det är ganska tjejigt med en massa glitter och så. Och så har vi använt oss av sockerbitar också.

Bakom Go Tech står 13 industriföretag från Växjö med omnejd. I tävlingen, där ungefär 20 lag deltar, belönas både bästa skiss och bästa pepparkakshus. Projektledare Joanna Kron tycker att det är ett roligt sätt att få ungdomar å tänka tekniskt.

- Det får ju jättegärna bli en liten snackis, att man ser vilka pepparkakshus det var i år och att man vill vara med nästa år för att bräcka det eller för att man har nya roliga idéer. Men sen är tanken så klart just att öka intresset för tekniken. Att man märker att det är roligt att jobba med teknik och att både tjejer och killar kan tycka att det är kul. Vi hoppas få se en ökning på de tekniska gymnasieutbildningarna.

Lisa Elmqvist hoppas det går bra i tävlingen.

- Det har varit roligt att hålla på med huset, säger hon.

Åsa Welander
asa.welander@sr.se