Inbrottsvåg runt om i södra Sverige

En omfattande inbrottsvåg drar just nu fram över södra Sverige. På flera håll handlar det om en fördubbling av antalet villainbrott under november och december jämfört med förra året, och polisen misstänker organiserade ligor från utlandet.

Många orter i Sydsverige har drabbats av inbrotten de senaste veckorna. I Skåne, Blekinge, Småland, Halland och Västra Götaland handlar det om upp emot 1 300 inbrott sedan första november. Nästan 30 per dygn. Totalt är det en ökning med en tredjedel jämfört med förra året. Men i flera län rör det sig om en fördubbling.

Det systematiska tillvägagångssättet där tjuvarna tycks flytta runt från ort till ort gör att polisen misstänker organiserade ligor, säger Robert Loeffel vid polisen i Kronobergs län.

– Vi har ju våra lokala gärningsmän men de gör ju inte de här stora mängderna med bostadsinbrott. Vi tror att det här rör sig om internationell brottslighet som opererar systematiskt genom de olika länen.

Bara några enstaka personer har hittills gripits av polisen, och polisen i de olika länen har börjat samarbeta för att få ett stopp på inbrottsvågen. Med tanke på följderna för de drabbade privatpersonerna så har nu brotten högsta prioritet.

– Får vi på kvällen in en anmälan om brott så sätter vi in de resurser vi har. Vi går alltid med hundpatrull till området med tanke på att de kan finnas kvar, säger Robert Loeffel.

Vad ska man göra som orolig villaägare om man ser någon man inte känner igen?

– Vår högsta önskan är att man ringer direkt. Vi får många tips från allmänheten men de är många gånger tyvärr för gamla om man ringer någon dag eller en vecka efter att man sett något.

Daniel Rundqvist, Ekot Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Jens Pehrson, SR Kronoberg
jens.pehrson@sr.se