Skåne

Tidningen Aluma får minskat bidrag

Gatutidningen Aluma, som bland annat säljs i Kristianstad, får långt ifrån så mycket pengar från Malmö stad som man önskat för år 2009.
I sociala resursnämnden beslutades på tisdagen om ett bidrag på 159 000 kronor, vilket är betydligt mindre än den halva miljon Aluma anser sig behöva.

År 2007 fick Aluma en kvarts miljon kronor i bidrag från Malmö stöd, men förra året sänktes denna summa till 130 000. Gårdagens beslut i sociala resursnämnden innebär att årets bidrag bara blir marginellt större än förra årets.  

- För att våra försäljare ska ha trygghet i sitt arbete är det viktigt att vi har ekonomisk stabilitet, säger Anna Kind, verksamhetsansvarig för Aluma. 

Anna Kind säger att Malmö stad inte har kunnat ge några ordentliga svar på varför bidraget de senaste åren minskat så kraftigt. 

- Jag upplever att vår verksamhet är ifrågasatt, men vi har inte fått något konkret besked på varför kommunen inte vill satsa på vår verksamhet. Det hade varit skönt att ha något att gå på, säger Anna Kind. 

Enligt kommunen beror de krympta bidragen på kommunens ansträngda ekonomi, där alla verksamheter måste spara.

- Vi kommer inte kunna göra någon ambitionshöjning eftersom vi är rädda för att vi sedan måste skära ner igen, säger Katrin Stjernfelt Jammeh, kommunalråd (s) och ordförande i sociala resursnämnden i Malmö. 

Att kommunen skulle vara missnöjd med Alumas verksamhet håller Katrin Stjernfelt Jammeh inte med om.

- Jag tycker verkligen att Aluma gör ett bra jobb och är en viktig verksamhet, säger hon.