Växjö stift

Alltfler ringer Jourhavande präst

Jourhavande präster, bland annat i Växjö stift, får fler och fler samtal i takt med att allt fler människor blir varslade om uppsägningar och uppsagda från sina arbeten. Det berättar Monica Eckerdal-Kjellström, nationell samordnare för Jourhavande präst.

- De senaste månaderna ser vi definitivt en ökning, säger Monica Eckerdal-Kjellström, nationell samordnare för Jourhavande präst.

Allt fler ringer 112 nattetid för att få prata med en jourhavande präst om sin situation.

Från att ha fått drygt 180 samtal under en natt har de nu ökat till 240 samtal per natt.

- Människor är oroliga över finanskrisen. Man är oroad över alla varsel som läggs även om man själv inte är drabbad. Man är orolig för vad som kommer att hända i framtiden, säger Monica Eckerdal-Kjellström.

Hur mår de som ringer?

- De mår jättedåligt. Det handlar ju inte bara om att deras ekonomi är hotad, det påverkar också deras relationer som många kämpar med.

Det är elva stift i Sverige - däribland Västerås stift - som samordnar sin hjälp till människor i kris.

Den som ringer får möjlighet att prata av sig och ångesten kan lätta tillfälligt. Men med tanke på hur det ekonomiska läget ser ut ska nu Jourhavande präst se över om man måste utöka sin bemanning.

- Jag tror att det kommer att bli svårare och tuffare samtal. Vi kanske måste öka bemanningen för att kunna möta människor på ett bättre sätt, säger Monica Eckerdal-Kjellström.