2008-12-17

- Fortsatt sjunkande villapriser
- Stödet ökar för euron
- Finansministern spår vargavinter
- Datainspektionen godkänner Icas höstkampanj
- Staten kan få spelkonkurrens
- Paketresor utan resegaranti förbjuds

Fortsatt sjunkande villapriser

Villapriserna fortsätter att sjunka i hela landet och allra mest i de tre storstadsregionerna.  Statistiska Centralbyrån, SCB, uppger att de fallit med två procent sett till hela riket, men i till exempel Malmö har priserna fallit med det dubbelt så mycket.

Till och med november i år har det i hela landet sålts tio procent färre hus än under motsvarande period förra året. Genomsnittspriset för en svensk villa ligger nu på knappt 1,8 miljoner kronor.

Stödet ökar för euron

SCB rapporterar också att antalet svenskar som är positiva till euron ökar. Nästan fyra av tio kunde i november tänka sig att byta ut den svenska kronan mot euro, vilket är något fler än i våras.

Finansministern spår vargavinter

På tisdagen kom ytterligare en dyster rapport från finansminister Anders Borg. Han kallar de kommande två åren för en stundande vargavinter med minskad tillväxt och ökande arbetslöshet.

Datainspektionen godkänner Icas höstkampanj

Ica har under hösten kritiserats för sin reklamkampanj med personliga rabatterbjudanden. Men Datainspektionen godkänner Icas kampanj och anser inte att den bryter mot personuppgiftslagen. Orsaken är att kunden lämnat samtycke till att alla inköp registreras via Icas kundkort. Kampanjen bygger på de varor som kunderna tidigare handlat med sitt Ica-kort och därför finns lagrade i kedjans databas.

Staten kan få spelkonkurrens

I början av veckan föreslog Spelutredningen att statens monopol på den svenska spelmarknaden delvis försvinner om två år.

Utredningen vill släppa in nya aktörer men förslår samtidigt att spel som anses öka risken för spelberoende enbart ska få anordnas av statliga Svenska Spel. Dit hör till exempel spelautomater, kasinon och interaktiva spel på Internet. Dessutom föreslås en generell åldersgräns på 18 år för lotterier.

Paketresor utan resegaranti förbjuds

Marknadsdomstolen förbjuder resebyrån Brigante Media att marknadsföra paketresor utan resegaranti. Garantin ger konsumenten pengarna tillbaka eller ersättning för kostnader om en resa ställs in eller avbryts, till exempel vid en konkurs.

Det är andra gången i år som en resebyrå fälls för bristande resegaranti. I våras fälldes Prima Travel i Marknadsdomstolen för att ha marknadsfört paketresor med för låg resegaranti.