Järven ökar i skogslandet

Järven har länge betraktats som ett djur som hör hemma främst i fjällmiljö. Men nu är järven på väg tillbaka till Västerbottens skogsland, där den hållit till tidigare.

Michael Schneider är rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västerbotten och han bekräftar att järven har en större spridning än tidigare.

- Det har varit några goda smågnagarår.

För över hundra år sedan fanns järven också väl representerad i skogslandet, dvs i Västerbottens inland.

Men intensiv jakt gjorde att den nästan försvann därifrån och att den återstående järvstammen levde kvar i fjälltrakterna.

Men enligt Mikael Schneider, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, har den växande järvstammen nu börjat återta sina gamla jaktmarker. Det visar dom inventeringar som görs varje år då man försöker kartlägga alla järvlyor.

Enstaka djur har också setts i kustlandet. För ett par år sedan sågs t o m en järv på Nydalsjöns is bara några kilometer från Umeås centrum.

Men när järven breder ut sig kan det få konsekvenser för rennäringen, säger Schneider.

- Det finns renar i kustlandet under vintertid. Och dom kan eventuellt påverkas av en ökande järvstam. Men blir det problem så kan man bevilja skyddsjakt på järv, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västerbotten.

Peter Öberg SR Västerbotten
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio