Gävle

Död man identifierad efter två år

Uppdaterad 16:15
Den okände man som påträffades död i Gavleån den 17 november 2006 är nu identifierad. Han kunde identifieras efter ett inkommet tips och det som blev avgörande för identifieringen var den titanplatta som mannen fick inopererad i huvudet under 1990-talet.

Just när polisen hade gett upp fallet och strax innan mannen skulle bli den förste i modern tid som begravdes som okänd, kunde han till sist identifieras som en 60-årig man hemmahörande i Gävle. Det var ett tips ute på stan den 12 december som löste allt.

– Det var ett tips som inkom helt spontant till patrullerande poliser på Stortorget i centrala Gävle. I måndags bearbetade vi informationen och hittade foton på hans tänder i Ockelbo där han hade varit tillfälligtvis, berättar polisens utredare Kalju Poltrago.

Vem var mannen?

– Det visade sig vara en man som hade sitt leverne i Gävle, men under senare tid under 2000-talet var han bostadslös. Han levde troligtvis på härbärge och bland vänner.

Mannens anhöriga är informerade och nu riskerar mannen inte längre att begravas som okänd.

Titanplatta avgörande
Det som blev avgörande för identifieringen var den titanplatta som mannen fick inopererad i huvudet under 1990-talet.

– Tipslämnaren visste att mannen hade blivit misshandlad i mitten på 90-talet här i Gävle. Då satte man in en titanplatta för att reparera skallbasen.

Att polisen inte löst fallet förrän nu beror på att ingen hade anmält mannen försvunnen.

Hittades av paddlare
Det var den 17 november 2006 som en paddlare hittade kroppen ute i vattnet mellan T-udden och Briggen Gerda i Gävle, vid reningsverket.

Vid obduktionen konstaterades att dödsorsaken var drunkning. Polisen misstänker inget brott i samband med mannens död.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Torbjörn Näslund
torbjorn.naslund@sr.se