Hasselnötsbullar med kummin och aprikoser

ca 30 bullar

En härlig, vegetabilisk färs får man av nötter och brödsmulor!

3 dl råris + buljong att koka i
200 g malda (eller fint hackade) hasselnötter
2 kokta, mosade potatisar
1 - 2 dl smakrik grönsaksbuljong
1 dl torkade, ekologiska aprikoser, skurna i små bitar.
2 finhackade vitlöksklyftor
örtsalt
svartpeppar
ca 2 - 3 tsk spiskummin
smör och rapsolja till stekning

Koka råriset i buljong, enligt paketets anvisningar.Blanda sedan råriset med de malda hasselnötterna, kokt potatis och buljong till en smidig massa. Helst i matberedare. Rör ned aprikoser, vitlök, örtsalt och alla kryddor.Forma små bullar.Stek bullarna i rapsolja och smör på svag värme.Njut gärna nötbullarna med svampsås!

Svampsås
400 g  kantareller eller annan svamp
2 msk rapsolja och 2 msk smör till stekning + lite vatten
4 vitlöksklyftor
2 dl mager grädde
3 dl mjölk
1 vegetarisk buljongtärning
3 msk ljus maizena-redning
havssalt
svartpeppar
( 2 msk konjak)

Hacka svampen och stek den en stund på svag värme i rapsolja, smör och lite vatten. Rör ned vitlök efter en stund och stek lite till.Rör ned grädde, mjölk, buljongtärning och maizena-redningLåt allt småkoka ett par minuter.Krydda med havssalt, svartpeppar och eventuellt lite konjak.