Möt Marie Lundström - cirkelledare

Blonde är en bok som förför. Förvirrar. Jag finner mig själv stirrande på foton av Marilyn. Jag tittar och tittar. Hypnotiskt.

Vad tänker hon? Vad känner hon? Vem är hon? Ju mer jag tittar, ju mer jag läser i romanen Blonde, desto mer mystiskt och mångfacetterat blir hennes liv, roll och öde. Biografierna om henne med olika fokus och versioner, reder inte ut Sanningen för mig.

Marilyn Monroes liv trasslar dessutom ihop sig med hela USA. Amerikas både stormande och sunkiga storhet. Ja, Blonde förvirrar. Men framförallt förför. Jag vill vända blad, jag vill läsa om. Jag vill se USA genom detta enskilda människoöde som rör sig från Drömfabrikens osynliga arbetare till Vita Husets makhavare.

Och visst var det i detta älskade, förtvivlade USA jag fick idén till programmet Bokcirkeln.

När jag bodde i Chicago, gick jag på universitetet och läste Leo Tolstojs Krig och Fred med den sydafrikanska författaren JM Coetzee som lärare. I flera veckor träffades vi en gång i veckan och diskuterade boken. Vi läste en bit, pratade om den tillsammans, återvände till texten och läste vidare. Träffades på nytt och formulerade oss igen.

Så länge jag lever kommer jag att känna en alldeles speciell tillfredställelse med Krig och Fred. Jag har inte slarvat, jag har inte sladdrat mig igenom - den är läst. Jag måste få samma känsla för fler böcker innan jag dör.

Marie Lundström