Film

Hollywood strejkar igen?

Den amerikanska tv- och filmindustrin står inför ett nytt strejkhot.

Skådespelarna hotar med strejk, men facket är splittrat. Vissa namnkunniga medlemmar tycker att tidpunkten är illa vald med tanke på det ekonomiska krisläget.

Hollywood har knappt hämtat sig från den förra strejken när manusförfattarna la ner jobbet för ett år sen Den här gången är det skådespelarna som hotar med strejk, efter månader av fruktlösa förhandlingar om ett nytt avtal.

Precis som för manusförfattarna så handlar det om ersättning för produktioner på internet.

Det största skådespelarfacket Screen Actors Guild har 120.000 medlemmar, och nu vill facket ha medlemmarnas tillåtelse att använda strejkvapnet.

Men förbundet har fått stjärnspäckat motstånd inifrån de egna leden. 130 Hollywoodstjärnor, bland dom Tom Hanks, George Clooney och Cameron Diaz har skrivit ett öppet brev där man protesterar mot strejkplanerna, och storstjärnorna uppmanar sina skådespelarkolleger att säga nej till strejken.

Det är inte läge att lägga ned jobbet just nu, tycker dom. I det här kärva ekonomiska klimatet är det för riskabelt.

Men fackets ordförande verkar inte imponerad av argumenten:

- I believe they are trying to use...

Arbetsgivarna försöker utnyttja vår oro för finanskrisen, och vänder den som ett vapen mot oss sa fackets ordförande Alan Rosenberg till radiokanalen NPR.

Nu ska de 120.000 skådespelarna ta ställning till om strejk är rätt alternativ trots orostiderna. Beslutet väntas i slutet av januari.

Ginna Lindberg

ginna.lindberg@sr.se