Nobelresor granskas av åklagare

Det blir en förundersökning avseende mutbrott angående de Kina resor som företrädare för de naturvetenskapliga priskommittéerna gjort. Det har statsåklagare Nils Erik Schults beslutat.

Statsåklagare Nils Erik Schultz tog i förra veckan del av Vetenskapsradions granskning kring Nobelprisen och därefter lät han en utredare samla in ytterligare information.

– Det ledde då till att jag hade sådant underlag att jag kunde inleda förundersökning, säger Nils Erik Schultz.

Bjöd på resor
I förra veckan avslöjade Vetenskapsradion att kinesiska staten bjudit in företrädare för de naturvetenskapliga priskommittérna till Kina och betalat deras flygresor, hotell och middagar.

– Vi får nu ta reda på varför någon har ansett att man vill betala biljetter, uppehälle för de här personerna. Fanns det någon tanke med att man skulle försöka påverka de här personerna som sitter på ganska, vad man kan förstå, viktiga positioner? Det är det som mutlagstiftningen riktar in sig mot, säger statsåklagare Nils Erik Schultz.

Tittar närmare på
Det är fler av Vetenskapsradion avslöjanden som statsåklagare Nils erik Schultz vill titta närmare på, som kopplingen mellan Astrazeneca, och personer som är med och delar ut Nobelpriset i medicin.

– Vi kommer att ta in underlag på det också, och sedan får vi se hur eller om det går att hantera, eller om det ska hanteras av oss eller om det är någon intern historia, men där har jag inte tagit ställning ännu.

Betydelse för anseendet
Den förundersökning som statsåklagare Nils Erik Schultz nu inleder är av största betydelse för Nobelprisets anseende menar Claes Sandgren som är professor i rättsvetenskap och ordförande för Institutet mot mutor.

– Man måste hålla i minnet att Nobelprisets prestige kräver att det föreligger ett grundmurat förtroende för priskommitteernas integritet och det är därför i min mening välkommet att åklagaren går till botten med den här saken, säger Claes Sandgren.

Beslut om det ska bli åtal kommer fattas först när förundersökningen är klar, och det kommer nog ta lite tid, så vi får nog i alla fall vänta tills i vår.

Linda AP Larsson, Vetenskapsradion
linda-ap.larsson@sr.se

Sören Granath, Ekot
soren.granath@sr.se