Djurskyddet samlas i Örebro

Drygt hälften av landets länstyrelser tvingas dra ner på antalet djurskyddsinspektörer när de tar över ansvaret för djurskyddet från kommunerna från årsskiftet. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio gjort. Men Örebro län klarar sig bra och får behålla 5 av de 5,5 tjänster man haft ute i kommunerna, och länveterinär Per Nordström är optimistisk.

– Inspektörerna kommer jobba tillsammans i en grupp, med de fördelar som det innebär. Till exempel möjligheter att prata med kollegor om besvärliga fall, säger Per Nordström.

Säkrare ekonomi
En annan fördel enligt honom är att det nu blir staten som står för grundplåten ekonomiskt i djurskyddskontrollern. Vissa kommuner har haft resursbrist vilket drabbat djurskyddskontrollerna enligt Per Nordström.

Långt till beslutsfattarna
Finns det några nackdelar då med att djurskyddet flyttar från kommuner till länsstyrelsen? Per Nordström tror att allmänheten kan uppleva att besluten nu kommer längre bort, eftersom de samlas i Örebro. Men han tillägger att de gör vad de kan för att motverka det. Och några försämlingar ska det enligt honom inte bli. Djurskyddet ska vara lika starkt oavsett var i länet djuren finns.

Reporter Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se