VECKOMAGASINET

Julklappstips från vetenskapsradion - mirakelbär, böcker och robotdinosaurier

Vetenskapsradions Veckomagasin fredag 19 december samlar en stor del av redaktionen i studion och delar med sig av julklappstips. Det handlar om böcker och prylar som har med vetenskap att göra, till både barn och vuxna. Hör vad vetenskapsradions medarbetare kommer att lägga under julgranen.

Jon Torkelsson
En julklapp som jag kommer att ge i år är frystorkade mirakelbär. Namnet låter en aning suspekt, och det är förstås klokt att vara tveksam till alla tabletter som uppges ha mirakulösa effekter – speciellt de som beställs över internet.

Men mirakelbär har i många år fascinerat forskare och andra nyfikna människor. Växten har det vetenskapliga namnet Synsepalum dulcificum och kommer från i västafrika, och dess bär innehåller ett intressant protein som går under namnet miraculin.

När man tuggar på ett mirakelbär, färskt eller frystorkat, så binder sig proteinet till smaklökarna i munnen, vilket förändrar smakupplevelserna. Effekten blir att allt som är surt istället smakar sött.

Det är en märklig känsla att dricka ren citronjuice utan att känna minsta spår av syrlighet. Istället smakar det som flytande socker. Grapefruktklyftor smakar som godis, naturell, syrlig yoghurt blir till rinnig honung.

Frystorkade mirakelbär finns att beställa från många olika leverantörer på nätet. Tio tabletter kostar cirka 140 kr, och varje tablett räcker för att förändra smakupplevelserna i cirka en timme.

Annika Östman
Jag kan rekommendera Ingrid Carlbergs bok Pillret som har utsetts till Svenska föreningen för vetenskapsjournalistiks pris för god och granskande vetenskapsjournalistik och var nominerad till Augustpriset.

Pillret handlar om så kallade SSRI-preparat, selektiva serotoninåterupptagshämmare, alltså moderna antidepressiva medel som Prozac, Cipramil eller Zoloft.

Pillret är en thriller som handlar om liv och död på riktigt. Boken beskriver alla sidor av ämnet: de som blivit räddade av pillret, de som upplevt det som mer tveksamt, och de som fått ett rent helvete. Spelet, eller samspelet, mellan läkare, läkemedelsindustrin, pr-konsulter, patienter och journalister handlar om räddning eller fördärv, och om miljardsummor.

Men Ingrid Carlberg söker också upp huvudpersonerna på den internationella marknaden, där spelet mellan läkare, läkemedelsindustrin och läkemedelsverket sker, och det blir ibland oväntade möten.

Boken kan man ge till alla som växt upp med exponeringen av antidepressiva medel, eller till pensionärer där man också lanserat pillren starkt – och där många blivit hjälpta och en del övermedicinerade.

Pillret är en thriller som har mer än 300 källhänvisningar på slutet så när man i förbifarten läser något man vill veta mer om, så är det bara att bläddra bak i boken.

Magnus Hagström
Kan en väderstation för barn vara något att lägga under julgranen? Magnus Hagström lät två elvaåringar, Amanda Hagström och Julia Rajkovic, prova ett väderlaboratorium. Kul tyckte barnen, bra men kanske lite plastig tyckte Magnus. Lyssna när de provar några av väderstationens möjligheter: vindflöjel, pH-mätare och egenhändigt gjorda blixtar – i håret.

Jan-Olov Johansson
Väderstationer för vuxna finns det gott om på marknaden. Jan-Olov Johansson har testat en från tillverkaren Oregon Scientific. Den kan förses med givare till temperatur, inne och utomhus, plus i vatten. Stationen visar Lufttryck, vindhastighet, vindriktning, nederbörd och Uv-strålning.

Stationen kan även kopplas till datorn, eller till en GPS-mottagare, till exempel Magellan Triton 2000. Triton 2000 är en avancerad GPS med inbyggd digitalkamera, touch screen och kartor med fastighetsgränser.

Istället för en katt eller hund kan man ge bort den lilla robotdinosaurien Pleo. Den är försedd med inbyggda mikroprocessorer, sensorer, kameror och mikrofoner och kan lära sig egna trick. Den blir glad när man klappar den och missnöjd om man låter bli, och vann snabbt vetenskapsredaktionens hjärtan.

Jon Torkelsson
Nästa år är det 200 år sedan Charles Darwin föddes, och 150 år sedan han publicerade sitt verk Om arternas uppkomst, en publicering som blev en av de verkliga milstolparna i den moderna vetenskapen. Så varför inte ägna Darwin en tanke i jul?

På svenska finns boken Darwins idé – den bästa idé som någon någonsin haft, av Staffan Ulfstrand. På ett fascinerande sätt beskriver han vilken sprängkraft som rymms i Darwins evolutionsteori, en teori som fortsätter att utvecklas och förfinas än idag.

På engelska finns en utmärkt bok med evolution som tema: Your inner fish, av paleontologen Neil Shubin. Boken tar sin utgångspnkt i fossilet av tiktaalik, en övergångsform mellan fisk och kräldjur som levde för 375 miljoner år sedan.

Tiktaalik skapade sensation när fyndet offentliggjordes 2006 och Neil Shubin visar i sin bok genom fossilet hur mycket gemensamt vi människor har med andra livsformer, både nu levande och utdöda.

Lena Nordlund
Jag var i Paris och intervjuade de två HIV-forskare som fick nobelpriset i medicin i år. Jag tycker att aidsforskningens historia verkligen är intressant, gripande och spännande – som gjord för film!

Den gamla filmen And the band played on, från 1993, skildrar de tidiga åren när aidsjuka behandlades som pestsmittade, bråken mellan forskarna i USA och Frankrike ända upp på regeringsnivå. Filmen håller fortfarande.

Efter att man har sett filmen, kanske på juldagen, kan man med fördel lyssna på våra om Nobelpristagarna i medicin från 4 och 10 december i år, program som kan ge en extra dimension till det som filmen skildrar.

I våra program får man i verkligheten höra fyra av personerna som gestaltas i filmen, till exempel Willy Rozenbaum, läkaren som hittade de första aidsfallen i Frankrike.

Vill man ha en något mer dramatiserad historia, som ändå väldigt bra skildrar atmosfären i början av 1980-talet rekommenderar jag istället den prisbelönade tv-serien Angels in America från 2004. Meryl Streep, Al Pacino, Emma Thompson med flera gör fantastiska skådespelarinsatser i den sorgliga, hallucinatoriska, komiska historien.

Katarina Franck
Mina julklappstips är två böcker och en hjärna. De kan personer i alla åldrar ha med sig i julsoffan för att bry sina huvud med.

Jonathan Lindströms bok Hjärnkoll – Så funkar synen och medvetandet är en underbar bok med härliga bilder och fyndiga texter om vårt inre universum, hjärnan. Här kan man läsa om hur hjärnan ser ut och göra olika test på hjärnan.

Full huggning blev det i bekantskapskretsen när jag lade fram boken med det uppfordrande namnet Slå upp mig! Bara utsidan med sin inbjudande ”gnuggiga” 3D-bild inbjuder till att följa uppmaningen. Det här är ett halv kilo modernt konversationslexikon för hela familjen.

När man sedan tröttnat på läsningen finns det roliga saker att göra för oss som gillar att se hur kroppen ser ut inuti. Jag pusslar för min del gärna ihop ett ovanligt tredimensionellt pussel i form av en hjärna.

Sätt ihop de 40 bitarna av skallben, blodådror och hjärnbitar på tid och arrangera en hjärnpusseltävling om vem som är snabbast! Finns även pussel i form av hjärta och öga. Hjärnmodellen heter Cranial Nerve Skull Anatomy Model och tillverkas av 4DMaster.

Camilla Widebeck
Marie Rådbo, en astronom i Göteborg som blivit känd inte minst för sina barnböcker, har skrivit en personlig bok för vuxna: Med ögon känsliga för stjärnor.

I boken varvas personliga berättelser, som att hon började läsa astronomi för att det ryktades att tentorna där var lätta (det var de inte), med tankar om livet, världen och vetenskapen – allt i en lättflytande prosa.

En som hade ögon känsliga för stjärnor tidigt i livet, och som sedan kom att ägna sig åt teoretisk fysik och strängteori, är Uppsalaprofessorn Ulf Danielsson, som tidigare i år kom ut med den lilla boken Den bästa av världar.

Ulf Danielssons bok är framför allt en essä över meningen med livet, kunskapens gränser, möjligheten att resa i tiden eller till fjärran stjärnor, och en framtid där gränsen mellan människa och maskin suddas ut.

Både Ulf Danielssons och Marie Rådbos böcker är lättlästa, tänkvärda och upplysande. Utmärkta julklappar för den reflekterande typen – läs dem gärna med fårskinnsfäll över knäna framför brasan i midvintern.