Staten kan sälja skuldsattas fordon

Bilägare som satt i system att inte betala trängselskatt, fordonsskatt eller parkeringsböter, kan i framtiden bli av med sin bil. Vägverket och Kronofogden vänder sig till regeringen för att få möjlighet att använda bilen som pant för att betala bilägarens skulder.

I grunden handlar det om att komma tillrätta med det som kallas bilmålvakter - ett slags bulvaner, som tar betalt för att registreras som ägare till bilar, men som i verkligheten inte använder dem. Målvakten struntar i att betala skatter och avgifter, och har heller inget som Kronofogden kan mäta ut.

Den totala summa som staten går miste om när bilägare inte betalar in skatter eller avgifter, passerade under hösten miljardstrecket. De obetalda trängselskatterna är uppe i nära 163 miljoner kronor.

Och nu har Vägverket och Kronofogden tröttnat. De föreslår att de fordon vars ägare inte gjort rätt för sig, ska kunna användas som pant. Det betyder att staten får en rätt i fordonet som motsvarar värdet av de obetalda skatterna eller avgiferna. I förängningen skulle alltså staten kunna sälja bilen för att få in de obetalda skulderna.

Felparkerade fordon ska kunna flyttas om den som står som ägare har mer än tio tusen kronor i obetalda parkeringsanmärkningar, och bilen behöver inte lämnas ut förrän skulderna har betalats.

Som ytterligare ett sätt att minska problemet vill Vägverket få möjlighet att vägra registrera en ny ägare till ett fordon, om ägaren tidigare har skulder kopplade till bilar.