Facket accepterar försenat biljettsystem

Östgötatrafikens kontantlösa biljettsystem försenas. Från årskiftet kommer systemet att fungera i Linköping, Norrköping och Motala men inte i övriga länet. Men fackförbundet Kommunal som varit drivande i arbetet med att få bort kontanterna godtar ändå förseningen.

– Vi får dras med kontanter på landsortsbussarna i 1-3 månader till. Det är acceptabelt för vi har sett att Östgötatrafiken ändå jobbar bra med det här nu. Det satt hårt åt i början men idag är vi helt överense så nu kan jag bara berömma dem, säger Kommunals huvudskyddsombud Nicklas Tapper.

Det är bland annat bankernas höjda säkerhet kring kontokort som gör att den nya tekniken försenas. På landsortsbussarna blir det alltså kontanter kvar men inte mycket, enligt bussföraren Morgan Borinius, eftersom möjligheterna att köpa biljetter i köpcentrum, butiker och på Internet utökas nästa år. 

– Det är väl acceptabelt eftersom det är en kortare tid. Vi försöker ju få folk att köpa biljetterna på annat ställe. Man får ta om någon kommer och vill betala på bussen, säger Morgan Borinius.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se