Att bryta mot normen

”Om du är muslim är det inte säkert att du får ha flick- eller pojkvänner”.

Detta är ett utdrag ur det utbildningsmaterial som Libresse och OB erbjuder svenska skolor. I utbildningsmaterialet talas mycket om personer med utländsk bakgrund och homosexuella med ett ”vi och dom” perspektiv.

”Libresse och OB borde skämmas för att ge ut ett material som är så heteronormativt och på många sätt rasistiskt,” säger RFSLs Ungdomsförbundsordförande Felix König i måndagens pressmeddelande.

De människor som oftast drabbas av fördomar (fördomar som ofta kan leda till diskriminering) är de personer som folk anser lite annorlunda. De människor som bryter mot samhällets osynliga regler och de som står utanför normen, är ofta de som möter fientlighet. Så länge vi aldrig försöker förändra eller ifrågasätta vissa normer eller vår syn på vad som är ”NORMalt” så kommer diskrimineringen alltid bestå.

I Ryssland är det som anses vara normalt att vara vit med ryskt ursprung, vilket är en av anledningarna till att människorna där anser att folk som bryter mot denna norm, gör fel. Vid lucia anses det vara normalt att ha en tjej som huvudperson, därför kan folk diskriminera en kille som bryter mot normen genom att vara lucia. I klassrummet skulle säkert alla elever och till och med läraren börja skratta eller ifrågasätta om en kille hade kjol på sig (han bryter kanske mot machonormen i klassen) . Är man vegetarian och bryter mot köttnormen blir man ofta ifrågasatt. Är man en kille som står och hånglar med en kille på tunnelbanan och bryter mot heteronormen, eller går runt på stan som mörkhyad och bryter mot vitnormen, skulle det inte förvåna mig om de blev utsatta för nedsättande ord eller handlingar. Listan kan göras lång.

Så länge vi utgår från att vissa grupper av människor i samhället är normala, så kommer det alltid att finnas grupper som anses onormala. Det tar emot att skriva om hur detta leder till diskriminering, eftersom jag vet att jag själv ofta utgår från att folk är t.ex. heterosexuella, när jag frågar min tjejkompis: ”Hur går det med killarna?” – även fast jag inte vet att hon är heterosexuell.

Det VI kan göra, är att själva ifrågasätta det vi anser vara normalt, för att sedan kanske få ett mer öppet perspektiv. Detta kan hjälpa oss att se färre människor som onormala, och på så sätt motverka fördomar och diskriminering.

Men ansvaret ligger också på våra föräldrar, vänner runt omkring oss, lärare och skolan. Det är inte OK att skolor använder sig av läromedel som endast förstärker normer på ett negativt sätt. Nu syftar jag inte bara på utbildningsmaterialet från Libresse och OB, utan faktiskt det den mesta litteratur vi plöjer igenom under våra skolår. Libresse och OB måste ta sitt ansvar. Lärare och skola måste ta sitt ansvar.

Och jag glömde visst en grupp som också har ett stort ansvar för att se till att vissna normer inte förstärks då de kan leda till diskriminering: Våra politiker. Så Björklund, du kanske skulle kolla igenom vårt lands utbildningsmaterial lite då och då… typ nu!