Permittering kan hjälpa företag i kris

Kraven växer på att staten ska underlätta för företag att permittera personal så att de slipper varsla om uppsägning. Tidigare i veckan avvisade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin tanken på statligt permitteringsstöd men fack och arbetsgivare inom verkstadsindustrin vill blåsa liv i frågan.

– Vi ser att det är ett totalt stopp i orderingången och det är ett väldigt bra, effektivt sätt att se till att företag kan övervintra, säger Veli-Pekka Säiklälä, avtalssekreterare IF Metall.

Anders Weihe som är arbetsgivarnas, Teknikföretagens förhandlingschef, håller med- Han säger att man nu måste pröva alla möjligheter att klara krisen.

– Det är självklart så att vi måste titta på alla olika möjligheter. Diskussionen om permittering är givetvis en av de diskussioner som vi måste föra. Där är den svåraste frågan finansieringen, säger Anders Weihe.

Vid tidigare kriser har anställda fått vara hemma med full lön i väntan på bättre tider. Poängen är bland annat att personalen kan gå tillbaka så fort det vänder.

Permitteringslönen betalades av både stat och arbetsgivarna. Men den förra borgerliga regeringen stoppade inbetalningarna i början av 90-talet och sedan slutade också arbetsgivarna betala in pengar. I dag är fonden tom.

Också börsbolagschefer tar nu upp frågan om permitteringslön. Volvos vd Leif Johansson tycker att staten och företagen ska dela på kostnaderna.

Tyskland, Belgien, Finland och Norge är några av Sveriges konkurrentländer som har systemet med permittering kvar. IF Metall anser att staten måste rycka in.

– Nu är det jättebråttom och de där systemen skulle ha behövts redan i förrgår. Det innebär ju nu att man måste ta fram pengar från statskassan för att rädda det som räddas kan, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Frågan är om företagen i dag är villiga att börja betala till en fond för lön till permitterade. Anders Weihe på Teknikföretagen tvivlar.

– Man kan inte se frågan så enkelt att nu behöver alla på något sätt hjälp att klara kostnaderna, därför behöver vi permitteringslönesystem, säger Anders Weihe.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se