jönköping

Friskola vann kampen om kyrkan

I många år har mellanstadieeleverna på Rosenlundsskolan haft sin julavslutning i Kristine kyrka, men inte i år. Friskolan hann före.

Medan allt fler skolor väljer bort kyrkan i juletid, så är det på andra håll kapplöpning för att få tag i en viss kyrka.

Mellanstadieeleverna på Rosenlundsskolan i Jönköping brukar alltid ha sin julavslutning i Kristine kyrka. Men så blir det alltså inte i år.

- Våra lärare blev lite besvikna över att vi inte kann vara i Kristine kyrka, traditionen sitter lite djupt säger Anders Mossfeldt som är biträdande rektor på Rosenlundsskolan.

Friskolan Prolympia bokade lokalen redan i somras, för sina låg- och mellanstadieelever. Rektorn där, Gun Eidevald, säger till Nyheterna att de inte visste att Rosenlundsskolan brukade hålla avslutningar där. 

- Det blev en kollision med Prolympia. De hade bokat innan vi hörde av oss till kyrkan, då får vi handla efter det säger Mossfeldt.

Att kyrkan inte reagerade berodde på att de hade ny personal.

- Nu har jag bokat in kyrkan tre samlingar för nästa läsår, till sommaren och hela nästa läsår fortsätter Mossfeldt.

Debatten har ju annars handlat om att skolor i länet väljer bort avslutningar i kyrkan, för att inte stänga ute elever från andra religioner. Här tävlas det alltså istället om att få komma in i kyrkan.

I takt med att det startas friskolor blir det också fler som vill åt olika lokaler i samhället.

- Det är klart, är det fler aktörer på marknaden så är det fler som vill åt lokalerna. Det kan gälla idrottshallar, hockeyrinkar, simhallar eller liknande, men det är första gången vi  träffar på det säger Anders Mossfeldt på Rosenlundsskolan.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se