Årets viktigaste forskning - topplistan

Så här veckan före jul har Science, en av de mest inflytelserika vetenskapliga tidskrifterna, listat årets tio viktigaste forskningsframsteg. Som nummer ett placerar tidskriften konsten att få vanliga celler att bli stamceller.

Årets största framsteg är alltså cellulär omprogrammering enligt Science. Det som forskarna har lyckats göra är att få mänskliga hudceller att tillbakabildas till stamceller, med hjälp av vissa genetiska tekniker, som i princip går ut på att få cellerna att ”glömma” vad de varit. Efter det lyckades cellerna växa och dela sig i cellkulturer.

2007-forskning i topp
Själva försöken gjordes förra året och hamnade faktiskt som tvåa på förra årets topp tio lista men under 2008 har fler liknande försök gjorts och det är det som gör att de toppar årets lista.
Den här sortens framodlade stamceller ses som framtidens verktyg för att bota många svårbehandlade sjukdomar. Stamceller som är framtagna från patienternas egna celler är ett utmärkt sätt att undvika de etiska frågeställningar som embryonala stamcellernas ger upphov till.

Nyupptäckta planeter, cancerceller och supraledare
Andra viktiga forskningsframsteg som tagit sig in på Science lista i år är bland annat astronomernas första bilder på planeter kring andra stjärnor, identifieringen av ett stort antal cancerceller och en ny familj av supraledare, som fungerar närmare rumstemperatur än absoluta nollpunkten.

lars.brostrom@sr.se

Http://www.sciencemag.org/btoy2008/