nhl

Sundin klar för Vancouver

Mats Sundin har nu bestämt sig. Det blir spel i NHL för Vancouver Canucks efter jul.

Den svenske hockeystjärnan lämnade beskedet natten mot fredagen.

Mats Sundin har spelat 17 säsonger i NHL för Quebec och Toronto. Nu väljer han att fortsätta karriären i Kanada. Sundin blir den femte svensken i OS-staden Vancouver (2010).

Sedan tidigare spelar bröderna Daniel och Henrik Sedin samt backarna Mattias Öhlund och Alexander Edler i klubben.

– Jag är oerhört glad över att ha skrivit på för Canucks. När jag tog beslutet för ett par veckor sedan att fortsätta spela så var Vancouver det bästa och enda alternativet för mig, säger Sundin till klubbens hemsida.

40 miljoner kronor
Vancouvers general manager Mike Gills var överlycklig sedan Sundin skrivit på kontraktet som gäller säsongen ut. Priset; cirka 40 miljoner kronor.

– Han har spelat i olika klubbar och hela tiden tillhört en av de bästa målskyttarna i ligan. Mats har också bevisat att han kan leverera under press, sade Gills till klubbens hemsida.

Sundin har laddat batterierna
Efter den senaste säsongen var ”Sudden” inte säker på om det skulle bli en fortsättning i NHL. 17 säsonger hade satt sina spår, både fysiskt och psykiskt. Under sommaren har han varit hemma i Sverige för att ladda batterierna och för att ta ett beslut om framtiden.

Men Sundin har inte forcerat fram något, han har noga övervägt fördelar - och framför allt nackdelar - att fortsätta i världens tuffaste hockeyliga.

Tränat i Los Angeles
Den senaste tiden har han tillbringat i Los Angeles. Träningen har skett i en mindre ishall och sakta men säkert har lusten kommit tillbaka att spela ishockey i NHL igen. Spel i svenska elitserien har nämligen varit otänkbart.

I Vancouver jublar man sedan han valt klubben på västkusten i stället för New York Rangers..

– Mats är en given ledare och sådana behövs i ett lag. Det är många som höjer sig när de får spela i samma kedja som Mats. Han är också en underbar lagkamrat, säger Kyle Wellwood.

Wellwood skrev på för Vancouver i somras och har tidigare spelat fem säsonger tillsammans med Sundin i Toronto Maple Leafs.

Finalförlorarna Vancouver
Mats Sundin har tre VM-guld och han ledde Tre Kronor till seger i OS-finalen mot Kanada 2006. Men han har ännu aldrig vunnit Stanley cup, något som han funderat en hel del över. Nu kommer han till ett lag som varit i två finaler och förlorat båda, mot New York Islanders 1982 och mot New York Rangers 1994.

Bröderna Daniel och Henrik Sedin har varit två av de bästa spelarna de senaste två säsongerna. Innan dess var Markus Näslund, nu i New York Rangers, lagets skyttekung. Men i målet finns den stora stjärna och lagkaptenen, Roberto Luongo.

Luongo räknas som en av de bästa målvakterna i NHL och har bland annat vunnit två VM-guld med Kanada.

Med Mats Sundin i Vancouver Canucks kan det bli tredje gången gillt i Stanley cup.

Radiosporten/TT
hockey@sr.se