Kosta

Jansson oroad över framtiden

- Det ekonomiska läget för glaskoncernen Orrefors Kosta Boda ser inte bra ut, men det finns inget akut konkurshot mot företaget, säger VD för företaget Torsten Jansson på fredagen, med anledning av det brev som Kalmars landshövding skickat till regeringen med begäran om ekonomisk hjälp.

- Läget ser ju inte jättebra ut och vi går ju med förluster. När vi lade paketet med planering och varsel i september så trodde vi att det skulle räcka men det kommer det alltså inte att göra, säger Torsten Jansson.

I september varslades 100 anställda inom Orrefors Kosta Boda. Anledningen var den sjunkande dollarkursen och en vikande världskonjunktur. Då trodde Torsten Jansson att den åtgärden skulle räcka för att få ekonomin i företaget på rätt köl igen samtidigt som man behöll samtliga produktionsenheter inom företaget så att man skulle kunna växla upp när konjunkturen vände. Men istället har den ekonomiska världen tvärnitat.

- Jag tycker att det var rätt beslut då och det är det vi ska försöka verka för nu också. Vi vill absolut inte lägga ned något bruk. Den här konjunkturnedgången har gått väldigt, väldigt snabbt och blivit väldigt djup. Ingen vet heller var det här kommer att sluta, säger Torsten Jansson.

Glaskoncernens förlust fram till september i år var nästan 50 miljoner kronor och moderbolaget New Wave Group som Torsten Jansson är storägare i har fått pumpa in pengar för att hålla glasbruken vid liv. Men också New Wave Group drabbas av den finansiella krisen och Torsten Jansson skulle vilja att kommunerna där glasbruken ligger köper glasbrukets glassamling för att få in pengar i bolaget. Skulle inte det ske eller om konjunkturen inte vänder uppåt så är det inte säkert att alla glasbruken i Kosta, Orrefors och Åfors blir kvar.

- Jag kan, precis som många andra, inte veta vad som händer. Vi är beroende av flera externa faktorer, som till exempel räntesänkningar, som skulle påverka mycket. Jag hoppas innerligt att vi kan behålla alla bruk och det är det vi jobbar för, avslutar Torsten Jansson.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se