Mariestad

Häkteshängningen utreds igen

Förundersökningen om vad som hände på häktet i Mariestad i februari i år tas upp igen. Det har vice överåklagare Ewa Nyhult i Stockholm beslutat, eftersom hon anser att det finns brister i den gamla förundersökningen.

Den nya utredningen handlar både om de häktesvårdare som lät en ung man som försökt begå självmord hänga kvar i snaran - och om de poliser som ska ha fotograferat mannen när han ännu hängde och därmed fördröjt ambulanspersonalens räddningsförsök.

Förundersökningen las ner av åklagare i september - och för en vecka sedan rapporterade Sveriges Radios Kaliber om avgörande brister i förundersökningen.

Vice överåklagare Ewa Nyhult skriver i sitt beslut att ”de utredningsåtgärder som vidtagits är inte tillräckliga för att ligga till grund för en bedömning i frågan om någon kan misstänkas för brott i samband med den händelse som anmälan avser” Förundersökningen ska därför återupptas.

Ambulanspersonal fick igång den unge mannens hjärta - men han dog två dagar senare på sjukhus. Händelsen ska nu utredas av Riksenheten för polismål.