Vapenindustrin gör att jag skäms över att vara svensk

Precis som Norge, ser det nu ut som om Nederländerna hellre vill köpa amerikanska F-35 också känt som Joint Strike Fighter. Fråga: Är det här med en svensk vapenindustri verkligen en sådan bra ide?

Jag är medveten om att Sverige tjänar sjukt mycket pengar på sin vapenindustri. Men samtidigt skulle den svenska vapenindustrin aldrig gå runt om inte den svenska staten lade ner stora skattepengar på att köpa dessa vapen med ”Made in Sweden” märkning. Nu när konkurrensen blir hårdare, färre varor sålda och den ekonomiska krisen har kastat sig över oss, är jag rädd för att staten kommer att vara tvungen att gå in med ännu mer pengar, för att rädda denna industri. Jag är även mycket kritisk till sättet vapenindustrin går till väga på under sin aggressiva marknadsföring. Ett exempel är då vi skulle tvinga oss på Sydafrika med stridsflygplan. Det sägs till och med att försäljarna lär ha ”påmint” ANC om hur mycket ekonomiskt stöd de fått från Sverige under apartheiduppbrytningen.

Det lär ha fungerat, eftersom den Sydafrikanska regeringen valde ut det svensk-brittiska Gripenkonsortiet för fortsatta förhandlingar om en order på 28 krigsflygplan till ett värde av 15 miljarder kronor.

That’s a lot of cash, för att land som Sydafrika, där en alldeles för stor del av befolkningen lever under fattigdomsgränsen och det råder ett stort problem med HIV/AIDS. Men de valde i stället att lägga pengarna på krigsflygplan. Jag är inte så stolt över att vara svensk när jag vet att Sverige drivit en av sina starkaste PR-satsningar till just denna försäljning.

Vad är det egentligen för försäljning och industri vi pratar om? En korrupt industri (som vi fick se under Boforsaffären under början på 80- talet) som tillverkar vapen som dödar människor! ”Men vi säljer endast vapen till länder som inte befinner sig i en väpnad konflikt,” brukar folk då säga. Jo, men kolla då på det här:

1986 när Bofors fick ett haubitskontrakt med Indien fanns även ett separat avtal. Här garanterade den svenska regeringen att leveranser och underhåll skulle fullföljas även om Indien kom i krig (så länge inte FNs säkerhetsråd förhindrade detta).

”Man borde ju hålla på traditionerna, speciellt om de driver in pengar,” som semlebagarna brukar säga i början på januari. Så förmodligen har den svenska regeringen lovat Sydafrika liknande garantier. Ok, vilken tur! (not!) Så om Mbeki nu hade inlett ännu starkare band med Robert Mugabe, skapat en sydafrikansk diktatur eller aggressiv stormakt så hade vi fortsatt att langa dem mördarmaskiner.

Nu sitter ju inte längre den Zimbawevänlige Thabo Mbeki, utan Jacob Zuma vid makten. Det kan vara så att jag personligen inte riktigt känner att jag klickar med denne man. Men jag känner ett starkt obehag, vid tanken på att den svenska staten skulle stödja denne korruptions- och våldtäktsåtalade man, med vapen, om han skulle behöva dem i annat syfte än endast synligt försvar.

”Men det finns ju alltid hopp,” som Stefan Holm hade kunnat säga.

Sydafrika har nu gått ett steg i demokratins riktning när det nya partiet Cope, som talar om integration och respekten för de demokratiska värdena, börjar få allt fler anhängare.

Hoppas allt går bra så att vi kan åka ner till det vackra landet i syd och se på fotbolls-VM 2010. Men vapenindustrin ligger fortfarande kvar i bakhuvudet. Frågan är om man ska ha på sig en Sverigetröja?

Andra källor: