Fortsatt spänt läge i Rosengård

Efter oroligheterna i Rosengård är läget i Malmöstadsdelen fortfarande spänt. Polisen verkar ha situationen under kontroll, men många människor som bor i området vågar inte gå ut. SR Internationals reportrar har pratad med folk från Rosengård.

Adrian Kaba som är av albanskt ursprung bor i Rosengård sedan flera år. Enligt honom är senaste våldet i området ett tecken på att samhället har misslyckats med att ta itu med de sociala problemen som råder i Rosengård.

Senaste våldsvågen kom i gungning efter att islamiska ungdomsförbundet Youth Islamic Center blev av med sin källarlokal där man bedrev en moské. Organisationens ordförande Abu Hamza fördömer våldet men hävdar samtidigt att myndigheterna, dvs. polisen, agerade för hårt mot ungdomarna.

Men enligt polisen handlade det inte bara om ungdomar från Rosengård som ställde till bråk. Även anhängarna av Antifascistisk Aktion (Afa) omhändertogs av polisen. Och enligt dessa uppgifter fanns där även personer som tidigare gjort sig kända för bråk i samband med fotbollsmatcher och sommarens demonstrationer i anslutning till European Social Forum.

Reportrar: Alexander Hirschfelder, Shuquri Sejdijaj och Hiba Daniel. Med material från TT.