Nedre Dalälven

Nej till statliga myggpengar

Regeringen säger nej till statligt öronmärkta pengar för myggbekämpning kring Nedre Dalälven. Därmed är det osäkert hur det går med den fortsatta myggbekämpningen

Carl-Ewert Ohlsson, kommunalråd i Sandviken, som sitter med i styrgryppen för biologisk myggbekämpning kring Nedre Dalälven säger så här om beskedet:

– Enligt min uppfattning kan vi möjligtvis ha pengar så vi klarar en bekämpning under nästa år, men sen har vi inga muskler.

Träff i Stockholm
Det var i måndags som en delegation från Neda, Nedre Dalälvens Intresseförening, träffade miljödepartementet i Stockholm för att tala om den fortsatta myggbekämpningen. 

Fyra miljoner kronor per år under en treårs-period hade Neda, via dom berörda länsstyrelserna, begärt.

Regeringen säger nej
Men regeringern säger alltså nej. Och att tänka sig att de berörda kommunerna – framför allt Sandviken och Heby – ska lägga mer pengar än i dag på myggbekämpning är näst intill otänkbart säger Carl-Ewert Ohlsson.

– Vi lägger väl mycket redan nu med en miljon kronor från Sandviken och Heby. Jag tror inte att det går att få kommunerna att lägga mer.

Inte uppgiven
Men Carl-Ewert Ohlsson ger ändå inte upp. Och nu återstår att se om myggbekämparna kan få ut mer pengar via länsstyrelserna.

– Vi kommer att ta dialogen på uppdrag ifrån departementet med både länsstyrelser och Region Gävleborg. Jag ger aldrig upp här, på något sätt måste vi komma in på departementen så de förstår att det är ett nationellt intresse.

Varför är det av nationellt intresse?

– Myggproblematiken kommer in i Sverige, och då är det bättre att ha ett centra istället för att bygga upp det på flera ställen.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se