2008-09-17: UR vann i barnradiotävlingen Prix Nordica

 

Utbildningsradions program ”Mega: Alla för en - gränser” utsågs nyss till vinnare i magasinsklassen i Nordens största barnradiotävling Prix Nordica. Under eftermiddagens prisutdelning i Radiohuset i Göteborg kammade även Sveriges Radio hem priser i de övriga tävlingskategorierna litterär och inslag/reportage. Härmed vann de svenska public service-radiobolagen en tredjedel av priserna i tävlingen.

Megas motivering: ”För ett modigt och äkta tilltal vinner Utbildningsradion klassen för magasin. Med ett hantverk som andas proffsighet och utan vuxna pekpinnar når programmet Mega rakt in i hjärtat på lyssnaren.”

Sveriges Radios Unga Radioteatern: ”Skämmerskans dotter” - efter en bok av Lene Kaaberbøl och i dramatisering av Anders Nyman - kom på tredje plats i den litterära klassen.

Sveriges Radios ”Dafo - det ligger i släkten” av Olof Wretling och Sven Björklund från ”P3 Bubbel presenterar” kom på tredje plats i klassen inslag/reportage.

- Prix Nordica visar återigen att det görs oerhört bra, kvalitativ barnradio i Norden. Det är jätteroligt att Sverige ligger långt framme. Konkurrensen har varit hård men hjärtlig, säger Bengt Strömbro, gruppchef för barnradio på Sveriges Radio.


Om Mega
I Mega bestäms programinnehållet utifrån barnens perspektiv vare sig det handlar om stort eller smått. Barnens röst sätts i främsta rummet. Det vinnande programmet ingick i serien ”Alla för en” där de unga huvudpersonerna berättar om sin vardag på ett nytt och lekfullt sätt. Deras historier varvas med nyskrivna scener, improvisation och egenvald musik. Mega vänder sig till barn mellan 9 och 12 år.

Om Prix Nordica
Prix Nordicas tävlingskategorier är litterär, magasin och inslag/reportage. Sveriges Radio hade fyra bidrag nominerade i år. Utbildningsradion deltog med tre nomineringar. Vinnarna valdes ut av en jury bestående av barnradioproducenter från de nordiska länder som deltar i Prix Nordica. De fick inte rösta på produktioner från sitt eget land.

Tävlingen arrangeras vartannat år av de nordiska ländernas public service-företag. I år arrangerades Prix Nordica av Sveriges Radio. I årets tävling möttes sammanlagt ett trettiotal producenter, chefer och programledare för FM, DAB och webb, alla verksamma med barnradio i Norden. I år var DR, NRK, SR, UR och YLE representerade i Prix Nordica.


DR:s Anders Pagt - ”Totalt strengt sagt” vann den litterära klassen. Kategorin inslag/reportage vanns av YLE:s ”Pultista kajahtaa” (Toner från pulten).


Pressbilder

Mega: Alla för en - gränser, UR. Megas programledare Hjalmar, Kemo, Nennah och Dayana
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/362330_130_170.jpg
Foto: Jacob Lindberg/UR

Unga Radioteatern: ”Skämmerskans dotter”, SR
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/382276_130_170.jpg
Foto: Johan Ljungström/SR

”Dafo - det ligger i släkten”, SR
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/221150_130_170.jpg
Foto: Sofia Wretling


För vidare information, vänligen kontakta:
Maria Anderstam, pressinformatör P3 och barnprogram
maria.anderstam@sr.se
08-784 71 20, 070-293 72 70