Besvikelse i USA efter sänkt styrränta
USA sänker styrräntan till rekordlåga en procent för att få fart på ekonomin. Men i USA var reaktionerna avvaktande efter räntebeskedet och börserna började falla.
Jublet över att den amerikanska centralbanken sänker styrräntan med en kvarts procentenhet till en enda procent var minst sagt måttligt här i USA.
Det går att förstå. Det är den trettonde räntesänkningen sedan 2001 . Uppenbarligen har de tidigare tolv sänkningarna inte fått fart på ekonomin, så vad säger att det blir bättre med en trettonde?
Eftersom räntesänkningen var väntad så var det i stället spännande att höra vad centralbanken skulle säga om tillståndet i ekonomin.
Det var här besvikelsen kom: någon uppgång är inte i sikte och fortfarande finns det en risk för deflation, att priserna börjar falla.
Börserna föll
Efter den dystra prognosen föll börserna, trots att både New Yorkbörsen och Nasdaq hade ökat under hela onsdagen, fram till beskedet kom.
Överlag var det blandade reaktioner. Det är klart att de som har lånat pengar får lite lägre räntor. Men samtidigt är räntorna redan så låga att de flesta som kan sätta om sina lån och få lägre ränta redan har gjort det så att det är inte så många kvar som kan minska sina kostnader och spendera pengarna på annat för att få fart på ekonomin.
Dessutom leder utvecklingen mot allt lägre räntor till att lönsamheten i branscher som arbetar med att hantera och låna ut pengar blir allt mindre.
Omvänt gör den dåliga utvecklingen på börsen och de låga sparräntorna att det är allt mindre intressant att försöka spara pengar.
Fastighetsbubbla
Många amerikaner har i stället investerat i sitt egna boende vilket tillsammans med de låga räntorna gjort att försäljningen av nya hus går lysande och fastighetspriserna skjuter i höjden. Det i sig kan bli ett problem. Om räntorna framöver börjar stiga igen är det inte lika kul att vara nybliven och högt belånad husägare.
Då gäller det att sälja snabbt och är det tillräckligt många som hamnar i knipa kan fastighetspriserna rasa. Därför finns det också de som redan varnat för en fastighetsbubbla på grund av de upptrissade huspriserna, något man måste tänka på redan nu när räntorna är låga.
Stefan Winiger, New York